Franța mobilizează armata ca să combată epidemia de coronavirus

macron_muhouse.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron la Mulhouse, 25 martie 2020
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron la Mulhouse, 25 martie 2020
Image source: 
Cugnot Mathieu/Pool via REUTERS

Emmanuel Macron, președintele Franței, a anunțat lansarea unei noi operațiuni militare botezate «Résilience». Ea va fi destinată ajutorării, pe plan logistic și sanitar, a populațiilor afectate de epidemia de coronavirus. Primele misiuni vor fi destinate locuitorilor din teritoriile franceze de peste mări : Antile, Guyana și Polinezia.

Contra epidemiei de Covid-19, Emmanuel Macron a anunțat lansarea operațiunii “Résilience”. Aceasta va fi diferită de operațiunea «Sentinelle» destinată să combată terorismul și care mobilizează déjà 7.000 de militari.

Noua structură va mobiliza forțe armate strict pentru a ajuta populațiile afectate de coronavirus, pe teritoriul Franței metropolitane dar și în teritoriile franceze de peste mări. Astfel, prima misiune a operațiunii «Résilience» se va derula în sudul Oceanului Indian. Port-elicopterul amfibie Mistral va fi trimis acolo pentru a sprijini populațiile franceze afectate de Covid-19. La începutul lunii aprilie, un al doilea port-elicoptere Dixmunde se va poziționa în zona Antilelor și a Guyanei franceze, adică în Caraibe și Oceanul Atlantic.

Cum notează însă unii comentatori, dacă amenajarea acestor vase de război în scopuri medicalo-umanitare a început déjà de câteva zile, lipsesc în continuare materiale esențiale de tip medical: măști, paturi de reanimare și aparate de respirat, echipamente ce sunt greu de găsit, inclusiv în rezervele spitalelor pariziene sau ale armatei.