Coronavirus: Franța promite un «plan masiv de investiții» în favoarea spitalelor

macron_masque.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron vizitând un spital militar de campanie la Mulhouse, 25 martie 2020
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron vizitând un spital militar de campanie la Mulhouse, 25 martie 2020
Image source: 
MATHIEU CUGNOT / AFP

In contextul în care epidemia de coronavirus progresează în Franța tot mai mult – se înregistrează peste 1.330 de morți și circa 3.000 de pacienți în reanimare – președintele Emmanuel Macron a vizitat un spital militar din estul Franței, cea mai afectată de epidemie. Cu această ocazie, șeful statului a promis un «plan masiv» în favoarea spitalelor franceze. 

Estul Franței, acolo unde din lipsă de unități sanitare suficiente s-a instalat un spital militar de campanie, este una dintre cele mai afectate regiuni ale țării. Acolo au murit circa o treime din pacienții afectați de coronavirus.

Cu o mască tip FFP2 pe față, Emmanuel Macron a vizitat mai întâi structura medicală provizorie înainte de a se exprima francezilor folosind o serie de metafore militare. Astfel, el a adus mai întâi un omagiu celor «din prima linie», adică personalului medical. Apoi, celor «din linia a doua, adică agricultorilor, comersanților și casierițelor care se bat și permit țării să trăiască». In fine, si celor din “linia a treia”, adică celor care rămân acasă și contribuie astfel la salvarea unor vieți, Macron a vrut să le mulțumească.

In fine, răspunzând celor care cer statului un efort financiar mai mare în favoarea sectorului medical, președintele Franței a promis un “plan masiv de investiții” în favoarea spitalelor care va fi însă precizat după ieșirea din actuala criză. In asteptarea dezvàluirii màsurilor, Emmanuel Macron a anuntat o “primà exceptionalà si majorarea orelor suplimentare” pentru tot personalul medical dar si functionarilor mobilizati în aceastà perioadà.