Coronavirus: Franța își repatriază soldații din Irak

responsabili_francezi_in_randul_militarilor_din_hexagon_februarie_2019_al-qaim_irak.jpg

Responsabili francezi în rândul militarilor din Hexagon, februarie 2019, Al-Qaim, Irak.
Responsabili francezi în rândul militarilor din Hexagon, februarie 2019, Al-Qaim, Irak.
Image source: 
Daphné Benoît, AFP

Franța anunță repatrierea soldaților angajați în lupta contra organizației Stat Islamic în Irak pe fondul pandemiei de coronavirus.

”În coordonare cu guvernul irakian și alături de coaliția internațională creată împotriva grupării jihadiste Stat Islamic, Franța a decis să își ajusteze dispozitivul din Irak și să suspende provizoriu activitățile de formare a forțelor de securitate irakiene, ținând cont de situația sanitară mondială”, anunță într-un comunicat Șeful de Stat Major de la Paris.

 

Repatrierea a peste 100 de soldați francezi începe joi - aceștia fiind implicați pe plan local în formarea armatei irakiene. 

Armata franceză își menține însă cele 11 aparate Rafale - avioane de luptă ce sunt plasate în Iordania, pentru eventuale operațiuni aeriene derulate împotriva organizației jihadiste Stat Islamic.

 

Franța are în Irak 200 de soldați, din care 160 sunt angajați în misiuni de formare, relatează AFP. 

 

O măsură similară a fost decisă și de Departamentul american al Apărării. ”Misiunea principală a armatei americane este asigurarea protecției poporului american”, a explicat secretarul Departamentului Apărării, Mark Esper.

Comandamentul central al Armatei americane, care acoperă Irak și Siria, anunța la rândul său, că pentru a preveni propagarea coronavirusului, armata irakiană a suspendat antrenamentele astfel că statele membre din coaliția internațională trimit, temporar, acasă, o parte din soldații implicați în formarea armatei locale.