Coronavirus: 1,2 milioane de francezi sunt în șomaj tehnic

12_milioane_de_salariati_au_ajuns_in_somaj_partial_pe_fondul_pandemiei_de_coronavirus.jpg

1,2 milioane de salariati au ajuns în somaj partial pe fondul pandemiei de coronavirus.
1,2 milioane de salariati au ajuns în somaj partial pe fondul pandemiei de coronavirus.
Image source: 
Paris - AFP

1,2 milioane este numărul de francezi care au intrat în șomaj parțial din cauza pandemiei de coronavirus, cea care a oprit activitatea în companiile neesențiale în acest moment. Iar cererile curg în continuare la Ministerul Muncii pentru a fi obținut acest statut.

În Franța, cererile pentru a putea beneficia de șomaj parțial au explodat. Ce înseamnă însă acest dispozitiv: salariatul primește o indemnizație ce corespunde cu 70% din salariul brut pe oră precum și o alocație de aproximativ 7 euro pe oră.

Acum, cei care doresc să lucreze în perioada în care se află în șomaj parțial o pot face, este legal. 

Societățile speră că statul va achita echivalentul a 84 % din salariul net al acestor persoane aflate în șomaj parțial, până în momentul în care va putea fi reluată activitatea în mod normal.

Pentru societăți, este o modalitate de a evita concedierile și de a-și asigura mâna de lucru. 

Mulți dintre cei care se află acum în carantină și în șomaj în acelați timp se întreabă dacă nu este momentul unei reconversiuni.

Fiecare companie încearcă să își mențină activi salariații chiar și în această perioadă dificilă.

Pentru a susține salariații aflați în carantină, co-fondatorul unei școli de limbi străine a decis să ofere gratuit o mie de programme de formare în limba engleză, timp de o lună. Ele sunt destinate atât particularilor cât și societăților. 230 de companii din Franța și din Italia – unde are de asemenea sedii. s-au îmscris deja pentru a beneficia de aceste module. Contrar aparențelor, pare a fi momentul ideal pentru a urma astfel de cursuri.

Companiile au propriile urgențe și priorități dar la finalul crizei vor trebui să redemareze repede și în forță iar uneori schimbând strategia și adaptând oferta – este de părere directorul unui organism de fomare la distanță citat de Le Figaro. Criza economică se poate vedea deja iar societățile vor trebui să reacționeze extrem de eficace iar unii angajați vor avea noi responsabilități, este de părere Alexandre Dana, CEO pentru plataforma online LiveMentor.

De la începutul crizei. statul încurajează societățile să ceară accesul la diverse programme de formare profesională. Practic, angajații pot beneficia de până la 70% din costul unui astfel de program. În plan local,  administrațiile se implică și ele și au lansat un program ce se numește ”formați și nu concediați” care dispune de 4 milioane de euro bani destinați societăților care doresc să treacă, cu bine, de această perioadă de pandemie.

Cursuri pot fi urmate și prin intermediul diverselor biblioteci din Franța, care, propun, tot gratuit, programme de formare în cele mai diverse domenii : spre exemplu drept ori Informatică. Toate cursurile sunt online, bineînțeles.