Franța este de o săptămână în izolare. Mai urmează alte cinci?

confine.jpg

Patrulà de politie la Colombes, periferia Parisului, 22 martie 2020.
Patrulà de politie la Colombes, periferia Parisului, 22 martie 2020.
Image source: 
FRANCK FIFE / AFP

Franța a intrat de ieri în a doua săptămână de izolare. In ciuda restricțiilor impuse populației din cauza epidemiei de coronavirus, restricții care au fost înăsprite ieri, numărul de morți și de contaminați crește în continuare. Bilanțul total este de 1.100 de morți, cu 240 mai mulți decât în ziua precedentă. E vorba de un nou record de mortalitate în 24 de ore. In aceste condiții, Consiliul științific, reunit din nou aseară, a estimat că o prelungire a carantinei, a perioadei de izolare, este «indispensabilă». Câtă vreme, este întrebarea pe care și-o pune toată lumea dar nu și specialiștii. 

Consiliul științific reunit de autorități e de părere că francezii trebuie să stea izolați cel puțin 6 săptămâni. O  perspectivă greu de acceptat de multă lume, inclusiv de puterea de la Paris. Pentru moment, singura indicație privind prelungirea perioadei de carantină a fost dată de premierul Franței. Edouard Philippe vorbea luni seara de «câteva săptămâni». Cel care va decide în final este însă președintele țării.

Emmanuel Macron s-a bazat de la începutul crizei pe avizul Consiliului științific. Acesta preconizează acum o prelungire a izolàrii pânà pe 28 aprilie. Rămâne de văzut dacă liderul de la Elysée va urma și acest ultim aviz. Olivier Véran, ministrul Sănătății, insistă pe faptul că preconizările Consiliului științific nu sunt decât «estimări».Cert este însă că principiul unei prelungiri este déjà acceptat.

Contextul tot mai tensionat din lumea medicală și spitalicească va cântări mult în viitoarea decizie a lui Macron. In ciuda restricțiilor impuse francezilor de 8 zile încoace, numărul de morți crește vertiginos de la la o zi la alta. Ieri au fost astfel înregistrate 240 de decese suplimentare față de ziua precedentă, un nou record. In total, în Franța au murit până acum 1.100 de oameni de coronavirus iar autoritățile precizează că aceste cifre iau în calcul doar datele furnizate de spitale. Cu alte cuvinte, toate decesele din casele de bătrâni – unde se moare tot mai mult de Covid-19 - nu sunt contabilizate. La fel, nu sunt luați în calculul total nici cei morți în afara structurilor spitalicești.