Hubert Védrine: Criza coronavirus ne va impune schimbări care vor repune în cauză nu doar un mod de viață ci o civilizație, a noastră

vedrine.jpg

Hubert Védrine în studiourile RFI, 2017
Hubert Védrine în studiourile RFI, 2017
Sursa imaginii: 
rfi.fr

In contextul crizei coronavirus, Hubert Védrine, fost șef al diplomației franceze la sfârșitul anilor ’90, evocă într-un lung interviu acordat ziarului Le Figaro învățămintele pe care le putem trage și schimbările care ni se vor impune după această criză sanitară inedită.

Precizăm pentru început, așa cum o face și Le Figaro, că Hubert Védrine, fost ministru socialist de externe și ex-secretar general al președinției franceze în vremea lui François Mitterrand, este foarte apreciat atât de dreapta cât și de stânga franceză pentru analizele sale subtile și bine documentate ale dosarelor internaționale. Pragmatic și realist, Hubert Védrine analizează în interviul acordat ziarului Le Figaro efectele crizei provocată de coronavirus.

In opinia lui Védrine, «această criză globală, fără precedent de când s-a terminat al doilea război mondial, ne arată că nu există încă o reală comunitate internațională. In linii mari, globalizarea s-a redus până acum la o îndulcire a regulilor financiare și la o delocalizare a producțiilor industriale acolo unde costurile salariale erau cele mai mici, de exempu în China sau în alte țări emergente. Nimic altceva nu ne-a interesat iar acum descoperim dependențele strategice care au fost astfel generate. Pe de altă parte, vedem cu ocazia acestei crize, că sistemul multilateral – ONU, OMS, G7, G20, etc. – nu este destul de operațional. In fine, avem confirarea că Uniunea europeană, piața unică, și politica concurenței au fost concepute pentru o lume fără tragedii».

In continuarea interviului din Figaro, Hubert Védrine notează apoi că asistăm la o adevărată basculare a situației geopolitice«Europa își închide frontierele, este pe lista abonaților absenți, în timp ce China livrează Italiei material medical. Nu Chinei trebuie să-i reproșăm că a profiat de globalizare ci noi, europenii, trebuie să ne punem intrebări cu privire la strategia și naivitatea noastră».

Fostul șef al diplomației franceze deplânge apoi faptul că foarte multe țări, printre care și Franța, sunt extrem de vulnerabile, depind de altele pentru o serie de produse. «Aproape nimic nu mai este considerat strategic cu excepția sectorului militar » constată Védrine. In opinia acestuia, “multe dintre exagerările și derivele globalizării ar trebui repuse în cauză chiar daca unii vor face totul pentru a stopa acest lucru. Pentru o vreme, globalizarea a fost bună pentru săracii din țările sărace și pentru bogații din țările bogate. Apoi, decepția claselor populare și mijlocii din țările dezvoltate s-a transformat în frustrare și populism».

Hubert Védrine denunță în interviul din Figaro turismul de masă dar și decizia Europei de a-și închide frontierele

Ex-ministrul francez al afacerilor externe revine asupra «voiajelor economice și turismului de masă care provoacă o mobilitate permanentă și fără limite, practic pentru întreaga umanitate. 1,4 miliarde de turiști în 2019, 4 miliarde de pasageri aerieni în 2017 și 8 miliarde «sperați» în 2035 (înaintea pandemiei de coronavirus)! Dubrovnik, Santorino, Angkor și în curând Veneția sunt victimele precoce ale turismului de masă. Trebuie de asemenea repusă în cauză «economia cazino», financiară, fără limite. Cu alte cuvinte, toate aceste schimbări vor repune în cauză nu doar un mod de viață ci o civilizație, a noastră» prezice Hubert Védrine.

Comentând apoi decizia Europei de a-și închide frontierele, fostul șef al diplomației franceze notează : «Socul coronavirus e pe cale să pulverizeze o serie de reflexe, ideologii și credințe puternic înrădăcinate. Acordurile de la Schengen privind libera circulație au devenit treptat simbolul Europei. Refuzul granițelor devenise un soi de religie ce nu putea fi repusă în cauză. Toate acestea sunt însă zdruncinate de ceea ce se întâmplă acum și vom putea redeveni mai pragmatici».

«Pe viitor, va trebui să evaluăm de o manieră strictă tot ceea ce se poate corecta sau abandona la nivel internațional, european, național, științific, administrativ, colectiv și personal. Trebuie apoi creat un sistem operațional de cooperare internațională între guverne pentru a detecta imediat, alerta, organiza măsurile de precauție și tratamentele în fața viitoarelor și inevitabilelor pandemii. Trebuie revăzut sistemul ONU-Bretton-Woods-G7-G20, trebuie «ecologizat” totul: agricultura, industrile – inclusiv cele chimice – transporturile, constructiile, energia, samd. Producția și economia trebuie să devină mai circulare, adică să recicleze mai mult și să produca mai puține deșeuri. Toate acestea se vor face în 10-15 ani si vor necesita adevarate revolutii”.

In finalul interviului acordat confraților de la Figaro, Hubert Védrine e de părere că «Europa, odată cu această criză excepțională, își va găsi poate mijloacele pentru a scăpa de handicapurile sale constitutive: de exemplu, va combina mai bine suveranitățile naționale – care trebuie păstrate – cu suveranitatea europeană – care trebuie concretizată».