Coronavirus: Ziua cea mai neagră din istoria burselor din Paris, Londra şi Milano după ce Trump a decis să închidă uşa europenilor

bursa_din_paris_a_inregistrat_joi_cea_mai_importanta_scadere_din_istoria_sa_-1228_pe_o_piata_financiara_si_o_economie_mondiala_puternic_afectata_de_covid-19_dar_si_dupa_anuntul_facut_de_donald_trump.jpeg

Bursa din Paris a înregistrat joi cea mai importanta scadere din istoria sa  -12,28% pe o piata financiara si o economie mondiala puternic afectata de Covid-19 dar si dupa anuntul facut de Donald Trump.
Bursa din Paris a înregistrat joi cea mai importanta scadere din istoria sa -12,28% pe o piata financiara si o economie mondiala puternic afectata de Covid-19 dar si dupa anuntul facut de Donald Trump.
Sursa imaginii: 
© Éric Piermont, AFP

Interdicţia anunţată de liderul de la Casa Albă intră în vigoare sâmbătă dimineaţă la ora 4h00 GMT. Nu vor mai putea intra în Statele Unite cetăţenii din spaţiul Schengen – adică 26 de state europene cu excepţia deţinătorilor de carte verde americană şi a cetăţenilor americani. Decizia preşedintelui Donald Trump a determinat o cădere a burselor europene – a fost cea mai proastă zi din istoria burselor din Paris, Londra, Milano. Altfel spus , joia neagră pentru bursele europene.

Măsura a fost luată în încercarea de a bloca extinderea pandemiei de coronavírus şi va intra în vigoare sâmbătă la ora 4h00 GMT.  

Pandemia va priva Europa de turiştii americani iar reciproca este valabilă.

Căci, într-o decizie fără precedent, Departamentul american de Stat a cerut americanilor să evite, la rândul lor, călătoriile în străinătate.

Cât despre europenii ce plănuiau să viziteze Statele Unite ei nu au dorit să îşi asume riscul de a se regăsi spitalizaţi într-o ţară în care costul unei zile de internare ajunge la mii de dolari astfel că mulţi şi-au anulat călătoria. Multe companii aeriene europene acceptă, încă, o amânare a călătoriei, fără costuri suplimentare.

Cetăţenii americani la fel ca şi titularii de carte verde vor putea să intre în continuare, în Statele Unite, prin aeroporturi ce au capacitatea de a le face teste medicale, a precizat Casa Albă.

Companiile aeriene europene sunt bulversate de acest nou anunţ după ce traficul aerian este déjà puternic perturbat de coronavirus.

Peste 70 de milioane de pasageri traversează anual Atlanticul.

Statele Unite reprezintă peste 8% din traficul aerian pe aeroporturile pariziene, cu 8,7 milioane de pasageri anual. Iar de la Frankfurt pleacă, săptămânal, 480 de avioane spre Statele Unite.

Nu este, în acest moment, prea clar, dacă serviciile aeriene vor fi complet întrerupte în aceste 30 de zile.

Europa a mai fost tăiată de Statele Unite imediat după atentatele din 11 septembrie 2001, când, spaţiul american aerian a fost închis timp de 3 zile. Dar, este pentru prima dată când o astfel de măsură este luată pentru o perioadă aşa de lungă.

Bursele europene au reacţionat puternic - cea din Paris dar şi cele din Frankfurt, Londra, Milano şi Madrid, au luat-o razna după anunţul făcut de preşedintele Donald Trump de a interzice, timp de 30 de zile, europenilor să intre în Statele Unite. Excepţie fac, bineînţeles, cetăţenii americani.

Joia neagră pe bursele europene aşa putem traduce acest anunţ al liderului de la Casa Albă – cu un total de 30% în minus a burselor europene, cifră cumulată de la începutul acestui an, cea puternică scădere din istoria acestor burse.

Pandemia ar putea costa 100 de miliarde de dolari transportul aerian, pe fondul legăturilor suspendate ori anulate, avertizează Asociaţia Internaţională de Transport Aerian.

Uniunea Europeană critică decizia preşedintelui Donald Trump de a interzice europenilor să intre în Statele Unite pentru a limita astfel răspândirea pandemiei de coronavirus.

Măsura va afecta şi mai mult economia Uniunii, deja slăbită de coronavirus.  

Metoda preşedintelui american a şocat, încă o dată, Comisia Europeană şi Consiliul – organisme ce nu au fost informate în prealabil de această decizie pentru a putea fi evitate «perturbările economice».  

Autorităţile americane au închis porţile cetăţenilordin  spaţiul Schengen, cu excepţia Irlandei dar şi al Marii Britanii care numără, de altfel, mai mulţi bolnavi decât numeroase alte state europene.

Spaţiul Schengen cuprinde majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene precum şi Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia. Nu sunt în spaţiul Schengen Marea Britanie, Irlanda,  Croaţia, România, Bulgaria şi nici Cipru.

Dintr-o eroare, preşedintele Donald Trump a lăsat să se înţeleagă că aceleaşi restricţii se vor aplica şi mărfurilor venite dinspre Europa şi nu doar europenilor. Casa Albă a rectificat în scurt timp menţionând că «preşedintele se angajează să faciliteze comerţul între Statele Unite şi Uniunea Europeană».

Decizia a fost unilaterală şi va crea multe probleme de care nu avem nevoie în acest moment, a reacţionat un diplomat european, imediat după aflarea veştii.  

Nici chiar Marea Britanie nu vede cu ochi buni decizia preşedintelui american. Ministrul britanic de Finanţe « crede că decizia nu este bună ».

Organizaţia Mondială a Sănătăţii descrie noua pandemie de coronavirus ca fiind «controlabilă» . Cele 27 de state membre ale UE nu sunt toate afectate în aceeaşi măsură iar reacţiile în plan local sunt diferite, unele recurgând la măsuri extrem de stricte iar altele invită la prudenţă.

Canada devine astfel poarta de intrare pe continentul nord-american iar Marea Britanie poarta de ieşire din Europa. Dacă vor exista în continuare legături aeriene.