Jihadiştii din Sahel dispuşi să negocieze un acord de pace

w1240-p16x9-xx_nw_oov_freeze_soldats.jpg

Trupe franceze în Sahel.
Trupe franceze în Sahel.
Image source: 
FRANCE 24

După ce talibanii din Afganistan au semnat un acord de pace cu americanii, jihadiştii din regiunea Sahelului se arată dispuşi să negocieze acelaşi tip de acord cu autorităţile din Mali, dar cer retragerea din această ţară a forţelor franceze şi a celor aflate sub egida ONU. 

Cele două situaţii sunt comparabile pînă la un punct. În ambele cazuri avem de-a face cu mişcări radicale islamiste care au recurs la terorism sau au sprijinit terorismul. In Afganistan multă vreme atît autorităţile de la Kabul cît şi americanii au exclus total ideea de a negocia cu talibanii. Pînă cînd a devenit evident că aceştia îşi pot regenera la nesfîrşit forţele şi că sunt capabili să reziste militar la infinit.

În zona subsahariană jihadiştii sunt şi ei foarte bine încrustaţi, mobili, şi beneficiază de sprijinul unei părţi a populaţiei. Si într-un caz, şi în celălalt, islamiştii au recurs la retorica denunţării aşa-zisului „ocupant străin”, ceea ce funcţionează uneori. Francezii au descoperit oarecum cu stupoare că în Mali, unde ei au intervenit pentru a salva de fapt statul şi a prezerva ordinea, sunt văzuţi uneori ca nişte invadatori ai unei foste puteri coloniale. După ce toate ţările din această regiune au refuzat deci ideea de a negocia cu diversele grupuri jihadiste, în prezent această poziţie intransigentă se fisurează. Trebuie spus că nici trupele franceze şi nici cele aflate sub egida ONU nu au înregistrat succese militare decisive asupra jihadiştilor.

Un înalt responsabil american a afirmat recent că operaţiunile antijihadiste lansate de europeni în regiunea Sahelului nu au fost nici suficiente şi nici bine coordonate. Americanii sunt şi ei prezenţi în zonă şi sprijină, în special logistic, cu informaţii şi drone, operaţiunile europenilor. Franţa dispune de 4500 de oameni pe teren şi îşi avertizează des partenerii europeni că securitatea Uniunii Europene depinde de ceea ce se va întîmpla în Sahel.

Statul islamic, după ce a fost înfrînt în Siria şi Irak, încercă de fapt să se reconstituie în imensa zonă sub-sahariană, iar „succesul” talibanilor, care i-au obligat pe americani să negocieze, reprezintă un model pentru jihadiştii sub-saharieni.

În Afganistan americanii condiţionează însă plecarea lor de angajamentul talibanilor de a nu sprijini mişcările jihadiste, ceea ce nu este sigur că aceştia vor face cînd şi ultimul soldat american va părăsi teritoriul afgan. Franţa a intervenit în Mali în 2012, iar americanii în Afganistan în 2001. Marea obsesie a occidentalilor este acum aceea de a se dezangaja din conflicte interminabile, ceea ce nu este întotdeauna simplu de realizat.