Iran: Stocul de uraniu îmbogăţit este de cinci ori mai mare decât limita autorizată

drapelul_iraniaza_flutura_in_fata_sediului_agentiei_internationale_pentru_energie_atomica_din_viena_4_martie_2019.jpg

Drapelul iraniaza flutura în fata sediului Agentiei Internationale pentru Energie Atomica din Viena, 4 martie 2019.
Drapelul iraniaza flutura în fata sediului Agentiei Internationale pentru Energie Atomica din Viena, 4 martie 2019.
Image source: 
REUTERS/Leonhard Foeger

Informaţia apare într-un raport privind acţiunile nucleare ale Teheranului realizat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.  Iranul a încălcat încă din mai 2019 mai multe angajamente din cadrul acordului internaţional privind dosarul său nuclear.

Potrivit celor constatate de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Teheran avea în a doua jumătate a lui februarie, o canitate de 1,500 de kg de uraniu îmbogăţit. Cantitatea autorizată este de 300 de kg, aşa cum arată acordul de la Viena semnat între Iran şi marile puteri.

Acordul este ameninţat de când Statele Unite au ieşit, unilateral, din el, în 2018. Iar Teheran, asfixiat de sancţiunile economice, a ripostat şi încălcă din mai 2019 diverse angajamente.

În plus, Iran produce uraniu îmbogăţit la un nivel superior celui fixat în acord dar chiar şi aşa el este foarte departe de nivelul necesar pentru fabricarea unei bombe atomice, consideră experţii.

Obiectivul acordului era de a aduce Iranul în faza în care dacă doreşte să construiască arma atomică, să aibă nevoie de cel puţin un an în acest sens.

Etapele şi tehnologia necesară pentru a face acest uraniu compatibil cu fabricarea unei bombe sunt numeroase, la fel ca şi timpul de care este nevoie pentru dezvoltarea de rachete capabile să le transporte.

Acum, Agenţia cere clarificări Teheranului, după ce a tras acest semnal de alarmă, reproşându-i lipsa de transparenţă şi imposibilitatea ca inspectorii organizaţiei să ajungă pe două situri suspecte, unde se bănuie că se produce uraniu îmbogăţit.

Pentru France Presse, directorul agenţiei Naţiunilor Unite, Rafael Mariano Grossi susţine că «Iranul trebuie să coopereze mult mai clar cu agenţia şi să aducă toate clarificările necesare».