Le Monde: „Europa postcomunistă, puternic pol de recrutare al imigranţilor din afara UE”

immigration.jpg

Muncitori pe un santier din Londra în 2016
Muncitori pe un santier din Londra în 2016
Image source: 
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Europa centrală îşi surmontează reticenţele vizavi de imigraţie şi începe să recruteze mână de lucru chiar şi din Asia. O scrie Sylvie Kauffmann, editorialistă la ziarul Le Monde.

„Cine îşi mai aminteşte de fractura Est-Vest care a sfâşâiat Europa, în 2015, pe chestiunea refugiaţilor din Orientul mijlociu? Foarte repede, dezbaterea trecuse atunci de la chestiunea refugiaţilor la cea a migranţilor. Aflat în prima linie, premierul maghiar Viktor Orban îşi clădise doctrina pe dinamica refuzului”, ne reaminteşte editorialista de la Le Monde.

„Numai că, în acelaşi moment, serviciile sale distribuiseră permise de lucru la peste 30.000 de migranţi – de două ori mai multe decât în anul dinainte. O atestă recentele cifre publicate de Eurostat. Cert, acei migranţi veneau în principal din Ucraina, China şi Serbia, nu din Orientul mijlociu. Ungaria, contrar posturii oficiale, accepta însă de pe atunci să facă apel la imigraţie pentru a contracara penuria de mână de lucru.”

„Zonă de emigraţie în favoarea Europei de Vest, Europa postcomunistă este astăzi un puternic pol de recrutare al imigranţilor din afara UE” scrie Le Monde. „Cel mai mare beneficiar este Ucraina dar Europa centrală îşi deschide porţile şi muncitorilor veniţi din Asia, chiar şi din ţări musulmane. Această evoluţie a fluxurilor migratorii nu doar că modifică fizionomia statelor care-i primesc pe imigranţi dar alimentează şi revendicări ale „noii Europe” vizavi de cea „veche”.

„Cele mai spectaculoase transformări au avut loc în Polonia, în ciuda retoricii partidului naţionalist la putere. Tendinţa a început în 2014, an din care au plecat din ţară 2,5 milioane de polonezi spre ţări din restul UE. In acelaşi an, din cauza agresiunii ruse şi a războiului din Donbass, ucrainenii încep să emigreze la rândul lor. Vecinii polonezi le deschid larg braţele, la fel cum o vor face belaruşilor, ruşilor, moldonevilor, armenilor şi georgenilor.”

Un specialist citat de Le Monde explică însă că „în 2017, motorul economic al Poloniei accelerează, creşterea economică atinge 5% şi vecinii din Est nu mai ajung să facă faţă. Mai ales că sectorul construcţiilor, mare consumator de mână de lucru, utilizează tehnici moderne pe care ucrainenii nu le stăpânesc bine. Astfel, Polonia face apel la muncitori din Bangladesh şi Nepal, formaţi pe şantierele din Golful persic, cărora de propun contracte pe termen scurt.”

„Azi, modelul polonez de imigraţie se schimbă şi privilegiază permise de lucru pe termen lung, deci imigranţii se instalează. In 2018, tot potrivit cifrelor Eurostat, Polonia a acordat mai multe permise de şedere unor cetăţeni din afara UE decât Germania, ţară de două ori mai populată. Ucrainenii au devenit indispensabili în serviciile aduse persoanelor, logistică şi industrie, şi deci, alături de belaruşi, continuă să furnizeze mare parte a muncitorilor imigranţi. Turcii, pe locul trei în acest clasament în 2018, au fost însă depăşiţi anul trecut de muncitorii din Bangladesh şi Uzbekistan.”

„Acest lucru constituie o nouă etapă în transferurile de populaţii de pe continentul european” e de părere Sylvie Kauffmann. „După căderea comunismului, Europa de Est a suferit o adevărată hemoragie. Potrivit cifrelor FMI, între anii 1990 şi 2012, peste 20 de milioane de oameni au părăsit aceste ţări. Exodul tinerilor a lovit cel mai tare aceste societăţi. Precum Lituania şi Letonia, Polonia încearcă acum să încurajeze revenirile în ţară. Astfel, în 2018, aproape 80.000 de polonezi s-au reîntors din Regatul unit.”

„Privind aceste cifre şi în momentul în care ţări bogate dar „frugale” precum Austria, Danemarca, Olanda şi Suedia, blochează noul buget al Uniunii, o întrebare se face tot mai des auzită în sânul UE: costul fugii creierelor pentru ţările de origine, oare nu trebuie luat în calcul? In acest sens dealtfel, responsabilii Europei centrale contestă versiunea Bruxelles potrivit căreia aceste ţări estice ar fi beneficiat net de fondurile de coeziune. In opinia esticilor, productivitatea acestor milioane de imigranţi care au fost educaţi şi formaţi pe banii lor, a îmbogăţit înainte de toate economiile Germaniei, Regatului unit, Franţei, Olandei şi Suediei” conchide editorialista de la Le Monde.

 
Le Monde: „Europa postcomunistă, puternic pol de recrutare al imigranţilor din afara UE”