Academia César numeşte o femeie în fruntea instituţiei

realizatorul_roman_polanski_in_cadrul_ceremoniei_de_inmanare_a_premiilor_cesar_in_2014.jpg

Realizatorul Roman Polanski în cadrul ceremoniei de înmânare a premiilor César în  2014.
Realizatorul Roman Polanski în cadrul ceremoniei de înmânare a premiilor César în 2014.
Image source: 
© Martin Bureau, AFP

Preşedinte ínterimar este producătoarea Margaret Menegoz. Ea va trebui să conducă festivităţile de vineri când are loc a 45-a ceremonie a premiilor César. Evenimentul nu va fi deloc uşor – cele 12 nominalizări obţinute de Roman Polanski sunt toate contestate. Cineastul este acuzat de viol.

Preşedinta interimară îl înlocuieşte pe Alain Terzian. Acesta a demisionat în urma unui scandal ce s-a întins pe mai multe săptămâni. El a fost preşedintele Academiei timp de 17 ani.

O Adunare Generală a fost stabilită pentru 20 aprilie când va fi adoptat noul statut al acestei prestigioase instituţii de cinematografie franceză, cea care acordă echivalentul Oscarurilor.

La mijlocul lui februarie conducerea Academiei a demisionat în bloc, acuzată fiind că nu gestionază transparent instituţia dar şi pentru nominalizarea multiplă a controversatului cineast Roman Polanski la prestigioasele premii de film. Roman Polanski este vizat de noi acuzaţii de viol.

400 de personalităţi de cinema au semnat un protest public în acest sens.

Mai multe asociaţii ce militează pentru protejarea drepturilor femeilor cer boicotarea ceremoniei de vineri din cauza lui Roman Polanski.

Nu se ştie dacă cineastul va fi prezent la festivitate în condiţiile în care numai ce a avut loc condamnarea fostului magnat hollywoodian Harvey Weinstein – găsit vinovat luni de agresiune sexuală şi de viol.

La categoria cea mai bună actriţă a fost nominalizată Adéle Haenel – cea care în urmă cu doar câteva luni dezvăluia faptul că a fost agresată sexual de realizatorul francez Christophe Ruggia. Pentru New York Times actriţa declara că «a-l premia pe Polanski este o lovitură dată tuturor femeilor, este un mod de a spune că nu este atât de grav ca femeile să fie violate».