Xi Jinping: Coronavirusul este cea mai gravă urgenţă sanitară în China din 1949

Curtea Constituțională: Guvernul poate instaura și prelungi starea de alertă fără a avea nevoie de încuviințarea Parlamentului

Preşedintele Chinei recunoaşte «lacune» în gestionarea epidemiei de coronavirus. Iar Coreea de Sud se află în alertă de cel mai înalt nivel. În Italia, sunt anulate ultimele zile din Carnavalul de la Veneţia după ce numărul cazurilor de contaminare a tot crescut în ultimele zile. Până la 1 martie sunt anulate toate evenimente publice.

Epidemia de coronavirus constituie cea mai gravă urgenţă sanitară ce a lovit China de la fondarea regimului comunist, în 1949, recunoaşte preşedintele Xi Jinping.

Epidemia de pneumonie virală ce a contaminat 77.000 de persoane în China, dintre care 2.400 mortal, «este o criză, o mare provocare pentru noi », a declarat preşedintele.

La ora actuală epidemia este severă şi complexă, munca de prevenţie şi de control este în faza cea mai dificilă şi cea mai critică », a mai explicat liderul comunist Xi Jinping.

El a recunoscut că epidemia va avea un impact puternic asupra economiei şi a societăţii în general dar susţine că guvernul său accentuează politicile necesare pentru a fi atins obiectivul socio-economic în 2020.  

China va menţine o politică monetară prudentă şi va prezenta noi măsuri de ajutorare – spre exemplu liderul de la Beijing a vorbit despre posibile scăderi de impozite pentru societăţile mici.

Iar autorităţile din Italia au anunţat că 11 oraşe din nordul ţării se află pentru următoarele două săptămâni în carantină. În total au fost stabilite 132 de cazuri de contaminare iar două persoane au decedat. Toate evenimentele publice au fost anulate incluisv carnavalul de la Veneţia. O parte din univerităţile din nord sunt închise până în prima parte a lunii martie.

Coreea de Sud şi-a ridicat nivelul de alertă, la cel maximal, după mai multe zile în care numărul cazurilor de contaminare a tot crescut. Cinci persoane au decedat iar peste 600 s-au îmbolnăvit. Preşedintele Moon Jae-in a reacţionat afirmând că următoarele zile vor fi cruciale. Doar duminică au fost raportate aproape 170 de noi cazuri, dintre care 95 sunt persoane ce fac parte dintr-un grup de practicanţi creştini – 300 de persoane ce fac parte din acest grup s-au îmbolnăvit.

Iranul a anunţat duminică un bilanţ total de opt decese iar 43 de persoane sunt infectate.  Turcia şi Pakistan au anunţat închiderea frontierei comune terestre cu Iranul. În plus, Turcia şi Afganistan interzic călătoriile către Iran.

Iordania nu primeşte persoane ce vin dinspre China, Iran şi Coreeea de Sud, cu excepţia propriilor cetăţeni. Iordanienii ce vin din aceste zone vor fi plasaţi în carantină timp de două săptămâni, a precizat ministrul Informaţiilor din Iordania.

Iar un al treilea pasager de pe vasul Diamond Princess a murit din cauza coronavirusului. Acesta fusese plasat în carantină în Japonia.