Franţa : Contestată, conducerea Academiei premiilor César demisionează

una_dintre_statuetele_ce_sunt_inmanate_castigatorilor_premiilor_cesar.jpeg

Una dintre statuetele ce sunt înmânate câştigătorilor premiilor César.
Una dintre statuetele ce sunt înmânate câştigătorilor premiilor César.
Image source: 
Charly Triballeau/AFP

Demisia colectivă a conducerii Academiei de Artă și Tehnică Cinematografică – cea care decernează anual binecunoscutele premii de cinema César – echivalentul Oscarurilor, a venit după un scandal ce s-a întins pe mai multe săptămâni.

Mai multe personalităţi au denunţat lipsa de transparenţă şi de democraţie în funcţionarea Academiei. Conducerea a fost criticată şi pentru nominalizarea multiplă a controversatului cineast Roman Polanski la prestigioasele premii de film.

în conducerea Academiei se află 47 de membri - profesionişti care au recompensaţi cu cel puţin un Oscar în cariera lor.

Cu doar două săptămâni înainte de cea de–a 45-a ceremonie a premiilor César, planificată pentru data de 28 februarie, decizia luată acum de conducerea Academiei a luat prin surprindere pe mulţi.

“Pentru a onora pe cele şi pe cei care au făcut cinematografie în 2019, pentru a fi regăsit calmul şi pentru ca sărbătoarea cinematografiei să rămână o sărbătoare, Consiliul de Administraţie al Academiei de Artă și Tehnică Cinematografică a decis în unanimitate să demisioneze” – a anunţat într-un comunicat Alain Terzian – preşedinte al Academiei în ultimii 17 ani.​​​​​​​​​​ Producătorul dorește ca această demisie să determine o schimbare completă a direcţiunii.

Scandalul a izbucnit şi după ce juriul premiilor César a nominalizat ultimul film semnat de Roman Polanski la 12 categorii, incluzîndu-le pe cele mai prestigioase:  cel mai bun regizor şi cel mai bun film. Oricum seara decernării premiilor riscă să fie perturbată de diverse militante feministe precum şi de cei care consideră că Polanski nu merită, datorită acuzaţiilor de viol şi de agresiuni sexuale, să fie onorat ca artist. De altfel unii au încercat să boicoteze ieşirea ultimului său  film -  "J’accuse" pe ecranele franceze.

Adunarea Generală în  care vor fi decise alegerile pentru o nouă direcţiune va avea loc după seara de 28 februarie, când vor fi decernate premiile César.

Academia precizează că sub egida Centrului Naţional de Cinema, Adunarea va trebui să pună la punct modificările statutului fondator al Asociaţiei pentru promovarea cinematografiei – cea care se ocupă de Academie.

La începutul săptămânii, în paginile cotidianului Le Monde, aproximativ 400 de personalităţi din lumea cinematografiei publicau o tribună pentru a denunţa disfuncţionalităţile Academiei, opacitatea cu care lucrează şi pentru a cere o reformă în profunzime.

4 700 de profesionişti din cinema compun lista membrilor Academiei. Lista nu este publică. Unii dintre cei care au semnat tribuna din Le Monde sunt chiar ei membri ai Academiei dar au puteri limitate în acest organism.

Pe Twitter, ministrul Culturii, Franck Riester, scrie că «speră ca viitoarea conducere va putea să reprezinte cinematografia franceză în toată diversitatea sa».