Şomajul din Franţa, la nivelul cel mai mic din 2008 încoace

somaj.jpg

Birou al fortelor de muncà din Franta
Birou al fortelor de muncà din Franta
Image source: 
REUTERS/Charles Platiau

Şomajul din Franţa a ajuns la sfârşitul anului trecut la un nivel nemaîntâlnit de 12 ani. Rata celor fără loc de muncă a fost în al 4-lea trimestru 2019 de doar 8,1% din populaţia activă, anunţă Institutul naţional de statistică şi studii economice. In aceste condiţii, guvernul de la Paris estimează că o rată a şomajului de 7 procente în 2022 – anul viitoarelor prezidenţiale şi legislative – este o ţintă „la îndemână”.

Seria veştilor bune continuă pentru guvernanţii de la Paris. O săptămână după ce s-au anunţat cifre pozitive privind angajările de salariaţi şi zece zile după rezultate excelente despre angajarea ucenicilor, INSEE - Institutul naţional de statistică şi studii economice – publică cifre nemaipomenite despre şomaj. La sfârşitul lui 2019, rata şomajului nu era în Franţa decât de 8,1% din populaţia activă, faţă de 8,5% trei luni mai devreme.

E vorba de cea mai scăzută rată a şomajului din 2008 încoace dar încă superioară mediei din statele occidentale. In opinia ministrului muncii din Franţa, „acest lucru dovedeşte că o rată de 7% la sfârşitul mandatului prezidenţial, adică 2022, este o ţintă la îndemână”. Muriel Pénicaud reaminteşte dealtfel că „în 24 de departamente franceze, şomajul este déjà sub ştacheta de 7%”.

Analiştii notează că dacă Emmanuel Macron, ales în 2017, îşi poate asuma o mare parte din acest succes – a şi făcut-o estimând că „cifrele de acum demonstrează eficacitatea politicilor pe care le ducem” - diminuarea şomajului a demarat cu adevărat imediat după 2015, anul când fostul preşedinte socialist François Hollande a diminuat drastic taxele la care erau supuse societăţile.

Dacă şomajul tinerilor nu beneficiază de aceste cifre bune, şomerii de lungă durată – care nu au lucrat de mai biune de un an – profită din plin de tendinţa pozitivă. In fine, INSEE avertizează autorităţile să fie atente la ceea ce se cheamă „halo-ul şomajului”. E vorba de persoanele fără loc de muncă dar care nu sunt considerate la şomaj, în mare parte pentru că nu caută să lucreze. Procentul acestora a crescut cu 0,2 puncte în 2019 şi a ajuns la o rată de 4%, adică circa 1,7 milioane de persoane, cel mai înalt nivel din 2003.

Şomajul din Franţa, la nivelul cel mai mic din 2008 încoace