Bulevardul Champs-Elysées: un plan pentru ca să i se restituie magia de altădată

esquisse_vue_rondpoint_web.jpg_0.jpeg

În mai 2010 Bulevardul Champs-Elysées a găzduit o expoziţie în aer liber numită "Nature Capitale"
În mai 2010 Bulevardul Champs-Elysées a găzduit o expoziţie în aer liber numită "Nature Capitale"
Image source: 
Photo : naturecapitale.com

Mai este bulevardul Champs-Elysées „cel mai frumos” din lume? La sfîrşitul lunii ianuarie, 25 de personalităţi din diverse domenii au semnat o tribună în cotidianul „Le Monde” cerînd edililor şi responsabililor politici să se mobilizeze pentru a-i reconcilia pe parizieni cu celebrul bulevard aflat într-o fază de declin…

Cu cinci sute de ani în urmă în zona în care se află acum Bulevardul Champs-Elysée se întindeau nişte mlaştini. Parisul era mai mic la ora aceea, dar după anul 1600 el a început să se extindă. Marie de Médicis, soţia lui Henric al IV-la, a fost suverana care a dat ordin, în 1615, să fie amenajată o „promenadă” pe traseul actualului bulevard. Numele de Champs-Elysées apare în 1694 iar primele imobile sunt construite de o parte şi de alta a bulevardului abia din 1765 încolo… În plină epocă a luminilor bulevardul avea însă reputaţie proastă, era plin de localuri deocheate, de prostituate iar diverşi cirminali dădeau tîrcoale pe acolo…

Lucrurile se schimbă o dată cu Revoluţia Franceză cînd bulevardul începe să fie marcat de simboluri republicane, începînd cu ghilotina care era instalată în Place de la Concorde… Arcul de Triumf, devenit un monument inconturnabil la Paris, a fost inaugurat în 1836, completînd astfel o axă magică a Parisului care începe de fapt de la Piaţa Bastiliei, traversează Luvrul şi grădinile Tuilleries, continuă cu Champs-Elysées şi ajunge astăzi pînă la Arca de la Défense.   

Bulevardul a devenit apoi o emblemă naţională a Franţei, spaţiu de expoziţii şi de sărbători populare, dar şi scenă de contestaţii. Treptat, el a cucerit o faimă mondială, a devenit loc de pelerinaj monden şi artistic, arteră a luxului, referinţă literară. În romanele lui Victor Hugo, Balzac, Maupassant, Proust apare des numele acestui bulevard. În prezent, însă, el a devenit victima propriului său succes, multe cafenele şi restaurante s-au închis pentru a lăsa locul firmelor de automobile, caselor de modă şi unor mari magazine de vestimentaţie şi cosmetică.

Cele 25 de personalităţi care semnează apelul în favoarea „salvării” bulevardului arată în Le Monde că astăzi, dintre cei o sută de mii de pietoni care se plimbă zilnic pe Champs-Elysées, doar cinci la sută sunt parizieni. În plus, pe acolo trec 64 000 de vehicole pe zi, ceea ce face că în zona Champs-Elysées poluarea este mai mare decît pe şoselele de centură ale Parisului. Trotuarele s-au stricat, parcurile care se întind de la Place de la Concorde pînă la Rond-Point du Champs-Elysées au devenit „un no man’s land”.

La jumătatea acestei luni urmează să fie prezentat parizienilor şi autorităţilor un plan destinat să transforme din nou bulevardul într-o arteră care să-şi merite cu adevărat renumele de „cel mai frumos din lume”. Au reflectat împreună, pentru a găsi soluţii, arhitecţi, ingineri, istorici, artişti, oameni de ştiinţă, maeştri bucătari, investitori, specialişti în designe… Cum să facem ca bulevardul să-i farmece, să-i atragă, să-i încînte în primul rînd pe parizieni, şi să atragă familiile? La această întrebare esenţială au răspuns respectivii contributori, care îşi dau şi o dată limită pentru a transforma bulevardul: anul 2024 cînd Parisul va găzdui Jocurile Olimpice. De altfel unele competiţii, precum probele de scrimă, break dans sau skateboard urmează să aibă loc pe Champs-Elysée. 

Este prevăzută reamenajarea parcurilor, instalarea unor jocuri pentru copii, crearea unei reţele de chioşcuri, de terase şi de restaurante care să nu fie scumpe. Bulevardul va străluci din nou dacă parizienii îl vor iubi din nou, dacă va deveni din nou popular şi nu un simbol al luxului şi al inegalităţilor. Pentru că aşa este văzut el în prezent, de exemplu de aşa-numitele veste galbene care manifestează din octombrie anul trecut aproape în fiecare săptămînă. Nu întîmplător Champs-Elysées a fost teatrul unor grave incidente şi al unor violenţe care au stupefiat întreaga lume.

Deci, există un viitor pentru „bulevardul cel mai frumos din lume”, care vă dă „rendez-vous” peste trei sau patru ani ca să-l redescoperiţi în spiritul gloriei sale trecute.