Covid-19: duşman public numărul unu cu comportament surprinzător

000_1oo6d5.jpeg

Spital amenajat Wuhan, China, 4 februarie 2020.
Spital amenajat Wuhan, China, 4 februarie 2020.
Image source: 
France 24 STR, AFP

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat miercuri 12 februarie că epidemia de coronavirus are o „evoluţie pozitivă”. Chiar dacă numărul de morţi a ajuns la peste 1100, numărul de noi cazuri este în scădere. Există însă şi specialişti care spun că secretele acestui nou virus nu au fost încă elucidate.

Covid-19 este numele atribuit acestui nou virus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Covid-19 a devenit inamicul public numărul unu întrucît se comportă într-un mod bizar, fapt pus în evidenţă de specialişti chinezi. De exemplu, pînă nu de mult s-a crezut că perioda de incubaţie a virusului este de 14 zile. Dar s-a descoperit că de fapt această perioadă poate fi mult mai lungă, de pînă la 24 de zile. Un al doilea fapt neliniştitor, un fel de anomalie, s-ar părea, în galaxia virală: Covid-19 se infiltrează în unele organisme fără ca respectivele persoane să aibă simptome de febră.

Bătălia deci nu este total cîştigată, chiar dacă experţii cred că momentul de maximă „virulenţă” al epidemiei se va manifesta acum, la mijlocul lunii februarie, urmînd ca apoi epidemia să scadă în intensitate. Iată însă şi o veste bună venind tot de la specialiştii chinezi: rata de mortalitate nu este chiar atît de mare pe cît se credea, de 2 la sută, ci de 0,88 la sută.

Virusul provoacă nelinişte şi în Europa, iar miniştrii europeni ai sănătăţii se întîlnesc joi 13 februarie la Bruxelles pentru a aborda subiectul. Pînă acum au fost înregistrate 16 cazuri de infecţie în Germania şi 11 în Franţa. Efectele virusului se resimt asupra economiei, activităţilor sportive şi saloanelor internaţionale. S-ar putea, de exemplu, ca ediţia de anul acesta a Salonului de telefonie mobilă de la Barcelona să fie anulată, după ce mai mulţi operatori importanţi au anunţat că nu vor participa la el. Ceea ce ar putea afecta serios un sector care înseamnă în lume un milion trei sute de mii de locuri de muncă.

La Hong Kong a fost anulat un salon de artă prevăzut în martie iar la Shanghai un salon al industriei aviatice, prevăzut în aprilie. Elveţienii au anulat un salon al ceasornicarilor iar la Soci, în Rusia, a fost amînat un Forum al investiţiilor.