Sinolog francez: «Coronavirusul scoate la lumină matricea totalitară a regimului chinez»

corona.jpeg

Un membru al personalului medical pulverizeazà dezinfectant pe un pacient la revenirea sa dintr-un spital într-o zonà sub carantinà la Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus, 3 februarie 2020
Un membru al personalului medical pulverizeazà dezinfectant pe un pacient la revenirea sa dintr-un spital într-o zonà sub carantinà la Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus, 3 februarie 2020
Image source: 
STR / AFP

«Corupţia, obsesia imaginii statului-partid şi controlul informaţiei au contribuit la propagarea epidemiei cu noul coronavirus». Iată ce scrie într-o tribună publicată de ziarul Le Monde sinoloaga Chloé Froissart

«Ceea ce putea rămâne un epifenomen circumscris local a devenit o epidemie mondială din cauza celor trei rele profund înrădăcinate în regimul chinez», notează în ziarul Le Monde Chloé Froissart, sinoloagă şi profesoară de ştiinţe politice la Universitatea din Rennes.

Primul dintre cele trei rele este corupţia. «Chiar dacă statul centralizat a reglementat foarte strict comerţul cu animale sălbatice comestibile, în piaţa din Wuhan, de unde a plecat epidemia, regulile au fost încălcate graţie unei corupţii generalizate. Municipalitatea avea însă interes să ascundă acest lucru guvernului central».

Al doilea rău citat de sinoloaga franceză este «obsesia de stabilitate socială. Cu alte cuvinte, prezervarea imaginii Partidului într-un context politic sensibil precum cel de acum, în ajun de sesiune plenară a Adunării populare naţionale". In fine, al treilea rău evocat de Chloé Froissart este «controlul informaţiei care nu a făcut decât să crească în era lui Xi Jinping».

In continuarea tribunei semnate în Le Monde, experta franceză notează că «în Occident, mulţi au fost extaziaţi în faţa capacităţilor de reacţie ale Chinei şi a importanţei mijloacelor desfăşurate pe teren: 56 de milioane de oameni puşi în carantină, două spitale construite în zece zile, utilizarea recunoaşterii faciale în trenuri pentru a depista persoanele eventual contaminate, drone care dau ordine sătenilor să poarte masca şi să se întoarcă acasă…Toate acestea nu sunt decât un voluntarism de tip maoist care consistă pentru statul-partid să acţioneze doar de dragul de a acţiona, fără niciun interes pentru rezultatul acţiunii sau pentru încălcarea drepturilor omului».

«Carantina a fost declarată prea târziu – după ce mai bine de 5 milioane de persoane părăsiseră déjà Wuhan-ul – provincia este imposibil de închis ermetic iar autorităţile au făcut acest lucru fărăsă se asigure în prealabil că populaţia are destule alimente, medicamente şi personal medical. Intr-un context de penurie care se tot prelungeşte, cele două spitale noi nu servesc decât pe post de propagandă».

«In realitate, nu asistăm decât la o campanie politică ce se sprijină înainte de toate pe propagandă şi pe capacitatea regimului de a supraveghea şi pedepsi. Ori, aceste lucruri nu dau roade, o epidemie nu se poate gestiona fără libertate de exprimare şi informare, fără acces la sănătate pentru toţi şi fără ca guvernanţii să fie responsabili în faţa opiniei publice» mai scrie Chloé Froissart.

In încheierea tribunei sale din le Monde, sinoloaga scrie: «Această epidemie de coronavirus scoate la lumină un regim bolnav, bolnav de matricea sa totalitară pe care preşedintele Xi Jinping a tot dorit s-o resusciteze. Criza coronavirusului scoate astfel la lumină criza regimului de la Beijing».

 
Sinolog francez: «Coronavirusul scoate la lumină matricea totalitară a regimul chinez»