Reforma pensiilor din Franţa: Zeci de personalităţi cer organizarea unui referendum

20200109_132234.jpg

Manifestatie contra proiectului de reformà a pensiilor, 9 ianuarie 2020
Manifestatie contra proiectului de reformà a pensiilor, 9 ianuarie 2020
Image source: 
Vasile Damian

140 de personalităţi franceze – oameni politici, lideri de asociaţii, sociologi, avocaţi sau actori, semnează un apel în ziarul L’Humanité – al comuniştilor francezi – în care cer organizarea unui referendum consacrat proiectului de reformă a pensiilor.

„Domnule preşedinte, supuneţi unui referendum proiectul de reformă a pensiilor”. Apelul adresat lui Emmanuel Macron a fost publicat pe coperta lui L’Humanité, ziarul comuniştilor francezi.

Semnatarii – 140 de responsabili asociativi, politici, sociologi, avocaţi dar şi actori – nu sunt toţi comunişti dar au totuşi o sensibilitate de stânga. Jean-Luc Mélenchon, liderul stângist al mişcării Franţa nesupusă, a semnat textul, la fel ca şi responsabilii ecologiştilor, comuniştilor sau socialiştilor francezi.

Pe lângă aceşti lideri politici, găsim semnăturile regizorului Bertrand Tavernier, actriţei Jeanne Balibar şi istoricului şi demografului Emmanuel Todd.

In opinia acestor personalităţi, „nivelul de neîncredere vizavi de reformă – mai bine de două luni de mobilizare în stradă şi o majoritate de francezi care cer retragerea textului – pune o problemă democratică majoră. Numai o consultare populară o poate rezolva. Poporul trebuie să aibă ultimul cuvânt estimează cei 140 de semnatari.

Reamintim că proiectul de reformă a pensiilor este actualmente în discuţie în comisiile de specialitate din Parlamentul francez urmând să fie dezbătut în plen începând de săptămâna viitoare.

Reforma pensiilor din Franţa: Zeci de personalităţi din lumea asociativă, politică sau a spectacolului, cer organizarea unui referendum