Rezoluţie palestiniană în aşteptarea unui vot la ONU

2018-02-20t161641z_2113171234_rc159b7c5040_rtrmadp_3_israel-palestinians-un-abbas_0.jpeg

Mahmud Abbas la ONU în februarie 2018
Mahmud Abbas la ONU în februarie 2018
Image source: 
REUTERS/Lucas Jackson

Mahmud Abbas, şeful autorităţii palestiniene, este aşteptat marţi 11 februarie la New York urmînd ca o nouă rezoluţie palestiniană să fie prezentată Consiliului de securitate ONU. Deplasarea lui Mahmud Abbas în Statele Unite are loc în contextul în care palestinienii şi toate ţările arabe au respins planul propus de preşedintele american Donald Trump pentru rezolvarea conflictului israelo-palestinian.

Planului de pace propus pe data de 28 ianuarie de Donald Trump în privinţa conflictului din Orientul Apropiat a fost respins de Liga Arabă, de Organizaţia de cooperare islamică precum şi de Uniunea Africană. Planul nu a trezit entuziasm nici în Europa. Administraţiei americane i se reproşează că i-ar favoriza pe israelieni în detrimentul palestinienilor, şi că în virtutea acestui plan 130 de colonii evreieşti de pe Valea Iordanului, din Cisiordania ocupată, ar urma să fie anexate de Israel.

La cei 85 de ani ai săi, preşedintele palestinian Mahmud Abbas a lansat o contra-ofensivă diplomatică şi speră ca o rezoluţie propusă de el să fie adoptată de Consiliul de securitate ONU. Într-o primă versiune a acestei rezoluţii planul de pace propus de americani era condamnat categoric, dar potrivit agenţiilor de presă, textul noii versiuni a fost edulcorat. Mahmud Abbas se limitează doar la observaţia că iniţiativa americană „se îndepărtează de parametrii internaţionali aprobaţi în vederea găsirii unei soluţii durabile, juste şi totale la acest conflict”.

Cotidianul Le Monde, evocînd deplasarea la New York a lui Mahmud Abbas, vorbeşte de o „intifadă diplomatică” a acestui lider palestinian uzat şi contestat în propria sa tabără. Marja sa de manevră rămîne extrem de redusă, iar bilanţul său în fruntea autorităţii palestiniene, din 2005 încoace, este foarte criticat. Le Monde arată că Mahmud Abbas va fi însoţit în Statele Unite de doi medici, ceea ce spune multe despre fragilitatea sa ca fiinţă umană, dar metaforic vorbind şi despre misiunea sa află într-o stare de agonie. „Un crepuscul nesfîrşit”, aşa erau caracterizaţi, în decembrie 2017, aceşti ultimi ai de preşedinţie ai lui Mahmud Abbas de către publicaţia Le Journal du Dimanche.

Fără noi lideri şi fără noi idei este greu de imaginat că palestinienii vor putea avea cîştig de cauză în conflictul lor cu israelienii.