Europa prinsă între giganţii american şi chinez ai industriei numerice

w980-p16x9-telecoms-mobileworld_0.jpg

Image source: 
REUTERS/Yves Herman

Franţa, Germania, Italia şi Polonia cer Bruxelles-ului să reformeze dreptul european al concurenţei pentru a putea face faţă marilor intreprinderi americane şi chineze care domină industria numerică. Pe fond de globalizare „concurenţa şi-a modificat natura” se arată în mesajul transmis Bruxelles-ului.

Respectivul mesaj este semnat de patru miniştri din ţările respective, Franţa fiind reprezentată de Bruno Le Maire care are şi misiunea de a negocia în numele Uniunii Europene un nou parteneriat economic cu Marea Britanie. Ei subliniază faptul că în prezent companiile europene sunt confruntate cu companii străine care beneficiază de subvenţii de stat, iar în ţările lor de origine aceste companii beneficiază şi de o piaţă protejată, uneori într-un grad foarte ridicat.

Pentru a recurge la alţi termeni, europenii fac în prezent figură de naivi în marea competiţie internaţională. Ei respectă reguli pe care China, de exemplu, nu le-a respectat niciodată şi nici nu are intenţia de a le respecta. Această cerere adresată Bruxelles-ului de a se adapta unui nou context competiţional în care au apărut mari rechini intervine  şi pe fondul unor tergiversări la Bruxelles în materie de modificare a legislaţiei.

Mai precis, Parisul şi Berlinul sunt nemulţumiţi de cum se ocupă de acest dosar daneza Margrethe Vestager, vice-preşedintă a Comisiei europene. În decembrie anul trecut ea a promis „actualizarea” regulilor europene în materie de concurenţă. Inerţia birocratică sau poate alte motivaţii fac însă ca acest acest şantier reformator să bată pasul pe loc. Franţa şi Germania nu-şi ascund iritarea în acest context, mai ales după ce anul trecut Bruxelles-ul a interzis fuziunea grupului german Siemens cu cel francez Alstom pentru crearea unui mare grup european al transporturilor feroviare, capabil să se opună concurenţei chineze.

Cum în prezent se dă o luptă acerbă între americani şi chinezi pe terenul tehnologiei 5G, a cincea generaţie de standarde pentru telefonia mobilă, Europa se află sub presiunea americanilor pentru a nu ceda în faţa ofensivei chineze. Chiar dacă în prezent China este mai avansată pe acest teren, europenii au înţeles că adoptarea tehnologiei chineze reprezintă un risc pentru securitatea lor. Marea Britanie, şi apoi Uniunea Europeană, au anunţat săptămîna această măsuri pentru a nu deveni dependenţi de China, ceea ce reprezintă o şansă în prezent pentru furnizorii nordici, Nokia şi Ericsson.

Spre deosebire de Statele Unite, Marea Britanie utilizează tehnologie Huawei din 2005. Operatorul British Telecom anunţă că îl va costa 500 de milioane de livre sterline înlocuirea tehnologiei Huawei cu tehnologie produsă de Nokia şi Ericsson. Există comentatori care spun că tehnologia 5G va schimba radical faţa lumii precum şi comportamentele umane, şi că ţara care va controla această tehnologie va controla umanitatea. Vocile cele mai critice subliniază că există doar două posibilităţi pentru viitorii utilizatori de tehnologie 5G: să fie controlaţi de americani sau de chinezi.