Paris: „rezerve” faţă de planul de pace propus de Donald Trump în Orientul Apropiat

w1024-p16x9-000_1kv0rd.jpg

Seful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.
Seful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.
Image source: 
Bertrand GUAY / AFP

Seful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, şi-a exprimat duminică 2 februarie unele „rezerve” faţă de planul de pace propus de preşedintele american Donald Trump în Orientul Apropiat. Si pe alte meridiane, de exemplu la Moscova, propunerile lui Donald Trump nu suscită entuziasm. În ce-i priveşte pe palestinieni, răspunsul lor este total negativ şi au anunţat întreruperea tuturor relaţiilor cu Israelul şi cu Statele Unite.

Ministrul de externe francez consideră că singura soluţie de pace este aceea a două state care să coexiste în condiţii de securitate, cu frontiere recunoscute pe plan internaţional. „Două adevărate state”, iată expresia folosită de Jean-Yves Le Drian. Un mod de a spune că spre deosebire de Israel, care este un stat „adevărat”, ceea ce le propune Donald Trump palestinienilor, în ciuda unor mari investiţii, nu poate intra în categoria citată mai sus, de „stat adevărat”.

Jean-Yves Le Drian mai are rezerve şi în privinţa „metodei” adoptată de americani pentru găsirea unei soluţii de pace. „Iniţiativele unilaterale nu sunt în mod automat performante”, spune ministrul francez de externe. Franţa consideră de fapt că este necesară o dezbatere în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ceea ce cer şi palestinienii), cu participarea tuturor statelor din regiune precum şi a europenilor, pentru găsirea unei soluţii care să fie legitimată de unica metodă acceptabilă, aceea a negocierii. Preşedintele palestinian Mahmud Abbas anunţă, de partea sa, că va propune Consiliului de Securitate ONU relansarea negocierilor de pace sub egida a patru mediatori: Rusia, Uniunea Europeană, ONU şi Statele Unite.

De notat că şi Liga Arabă respinge total acest plan considerînd că el favorizează statul Israel, în timp ce palestinienii riscă să fie total privaţi de continuitate teritorială precum şi de dreptul lor de a avea capitala la Ierusalim.

Nu este pentru prima dată, în contextul lungului conflict israelo-palestinian, că un plan de pace se naşte mort, sau că amplifică animozităţile în loc să le atenueze. Donald Trump s-ar dori omul providenţial care se aducă pacea într-una din zonele cele mai sensibile şi conflictuale din lume, dar credibilitatea sa suscită multe îndoieli.