Cursa contra cronometru a specialiştilor pentru a găsi un vaccin împotriva noului virus

virus.jpg

Intr-un laborator de productie a testelor de detectare a noului coronavirus, Taizhou (China), 29 ianuarie 2020
Intr-un laborator de productie a testelor de detectare a noului coronavirus, Taizhou (China), 29 ianuarie 2020
Image source: 
cnsphoto via REUTER

Peste 130 de morţi şi mai bine de 6.000 de cazuri confirmate numai în China: noul coronavirus botezat „2019-nCoV” se răspândeşte foarte repede dar pare mai puţin virulent, mai puţin mortal decât predecesorul lui din 2003, SRAS. Ca să evite o epidemie mondială, oamenii de ştiinţă din lumea întreagă s-au lansat într-o frenetică cursă contra cronometru pentru a găsi un vaccin.

Universităţi, societăţi medicale, laboratoare, doctori – toată lumea este mobilizată pentru a găsi cât mai repede un vaccin contra noului virus, un coronavirus botezat „2019-nCoV” originar din China, ţara de unde a plecat în 2002 şi precedenta epidemie mondială cu un alt coronavirus numit SRAS.

In Franţa, Institutul Pasteur dezvoltă actualmente o tehnică promiţătoare contra noului virus. Instituţia a pus dealtfel la punct un prim test de diagnosticare a lui „2019-nCoV”. Testul fiabil a fost conceput graţie chinezilor care au pus la dispoziţia comunităţii internaţionale întregul material genetic al noului virus. Plecând de la aceste date, echipele de la Institutul Pasteur au pus la punct un test fiabil de detectare a virusului. Etapa următoare este izolarea virusului francez pentru a elabora un vaccin. O treabă ce va dura săptămâni dacă nu chiar luni de zile.

Rusia şi China au anunţat şi ele că lucrează împreună la elaborarea unui vaccin. In SUA, cercetători de la Institutele naţionale de sănătate s-au lansat şi ei în căutarea unui remediu. La fel ca şi francezii, americanii au avertizat însă că până la găsirea unui vaccin s-ar putea ca epidemia să diminueze de la sine, aşa cum a fost cazul cu SRAS în perioada 2002-2003.

Cursa contra cronometru pentru a gàsi un vaccin împotriva noului virus