Irak şi problema prezenţei militare americane

Militari americani în Irak în 2016

Autorităţile irakiene se află într-o fază de convorbiri intense cu occidentalii pentru a rezolva o problemă majoră legată de prezenţa militară americană în Irak. După uciderea, pe teritoriul irakian, a generalului iranian Qassem Soleimani, Bagdadul a cerut Washington-ului să-şi retragă soldaţii. Mai rămîne însă în suspensie chestiunea continuării luptei împotriva Organizaţiei stat islamic.

Coaliţia internaţională creată de americani în 2014 pentru a lupta împotriva jihadiştilor a reunit la acea oră forţe provenind din 76 de ţări. Grosul trupelor a fost format însă din forţe americane. Coaliţia a reuşit să lichideze Organizaţia stat islamic care controla o treime din Irak şi vaste părţi din Siria, iar victoria definitivă împotriva jihadiştilor a fost proclamată în 2017. Alianţa Atlantică a preluat oarecum ştafeta securitară în Irak propunîndu-şi în special să formeze forţele irakiene. 

Pe data de 5 ianuarie, pe fondul şocului emoţional creat de lichidarea, de către americani, a generalului iranian, Parlamentul de la Bagdad s-a exprimat prin vot cerînd plecarea trupelor străine. Sunt vizaţi practic cei 5200 de soldaţi americani prezenţi încă pe solul irakian. Autorităţile de la Bagdad îşi dau seama însă că o plecare totală a trupelor străine ar expune din nou Irakul reţelelor jihadiste, care sunt distruse doar parţial. În prezent Bagdadul caută de fapt o ieşire onorabilă dintr-o situaţie dilematică pe care şi-a creat-o singur. La o adică, soldaţii americani ar putea rămîne dacă ar trece sub drapelul Alianţei Atlantice. În felul acesta s-ar mai atenua simbolistica legată de americani iar acceptarea trupelor NATO s-ar face mai uşor…

Miercuri 29 ianuarie responsabili irakieni şi responsabili NATO au discutat la Aman în Iordania pentru a ajunge la un compromis. Discuţiile vor continua la nivel ministerial în februarie. Preşedintelui american Donald Trump îi convine o mai mare implicare a Alianţei Atlantice în Irak, dar în acelaşi timp Washington-ul ştie că o retragere totală a soldaţilor americani ar face jocul Iranului şi al şiiţilor irakieni pro-Iran, mai ales în contextul exacerbării tensiunilor dintre Iran şi Statele Unite.