Ierusalim: comunitatea internaţională comemorează Holocaustul şi se angajează să nu repete greşelile trecutului

2020-01-22t212000z_1013973703_rc29le91bptu_rtrmadp_3_holocaust-memorial-auschwitz-reception_0.jpg

Preşedintele israelian Reuven Rivlin împreună cu liderii politici participanţi la comemorarea Holocaustului, 23 ianuarie 2020, Ierusalim.
Preşedintele israelian Reuven Rivlin împreună cu liderii politici participanţi la comemorarea Holocaustului, 23 ianuarie 2020, Ierusalim.
Image source: 
Heidi Levine/Pool via REUTERS

La Ierusalim, numeroşi lideri politici din întreaga lume s-au recules joi 23 ianuarie la memorialul Holocaustului pentru a marca trecerea a 75 de ani de la eliberarea, de către Armata Roşie, a lagărului de exterminare de la Auschwitz. Vladimir Putin, Emmanuel Macron, vice-preşedintele american Mike Pence, prinţul Charles, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, şeful statului român Klaus Iohannis… în jur de 40 de lideri sunt prezenţi la Ierusalim. Potrivit Agenţiei France Presse aceasta este cea mai importantă reuniune politică internaţională din întreaga istorie a Israelului.

Referindu-se la această reuniune preşedintele israelian Reuven Rivlin a spus că are caracter istoric atît pentru poporul evreu şi pentru statul Israel cît şi pentru întreaga umanitate. De notat însă absenţa preşedintelui polonez, Andrzej Duda, care a refuzat invitaţia la Ierusalim întrucît autorităţile israeliene nu i-au propus să ţină şi un discurs. Ori, Polonia se află în plină polemică în acest moment cu Rusia în privinţa contextului istoric care a dus la exterminarea în masă a evreilor.

Din punctul de vedere al preşedintele rus Vladimir Putin, regimul polonez de dinainte de război ar fi colaborat cu Germania nazistă şi ar fi fost unul antisemit. Preşedintele polonez, arată Agenţia France Presse, a refuzat deci invitaţia la Ierusalim pentru a nu se regăsi în situaţia de a asculta pasiv eventuale acuzaţii de antisemitism aduse Poloniei de către Vladimir Putin. Din punctul de vedere al polonezilor, Stalin şi Uniunea Sovietică au fost aliaţii naziştilor în primii ani ai războiului, cel puţin aşa este interpretat la Varşovia Pactul Ribbentrop-Molotov semnat de Berlin şi Moscova în 1939.

Comentînd comemorarea organizată la Ierusalim, cotidianul Le Monde vorbeşte despre "bătălia" dintre Rusia şi Polonia în ce priveşte prezervarea memoriei şi interpretarea unor evenimente istorice legate de al doilea război mondial.

În lagărul Auschwitz-Birkenau, construit de nazişti pe teritoriul Poloniei ocupate, au fost ucişi peste un milion de evrei. Iar în total, după cum scrie cotidianul Le Figaro, în cursul celui de-al doilea război mondial, "exterminarea sistematică a evreilor organizată de Germania nazistă a însemnat între cinci şi şase milioane de morţi, altfel spus două treimi din evreii aflaţi în Europa şi 40 la sută din numărul total al evreilor". Potrivit autorităţilor israeliene, în jur de 192 000 de evrei care trăiesc în prezent în statul Israel sunt consideraţi supravieţuitori ai Holocaustului. 74 000 de supravieţuitori au acum peste 85 de ani, iar 839 au peste o sută de ani.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, aflat la Ierusalim pentru a omagia victimele Holocaustrului, a inaugurat însă şi un monument în onoarea victimelor de la Leningrad. Între 1941 şi 1944 asediul Leningradului de către nazişti a provocat moartea a 800 000 de persoane într-un oraş devenit martir dar şi simbol al rezistenţei.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avut în programul său şi un moment de reculegere la memorialul de lîngă Ierusalim dedicat evreilor deportaţi din Franţa. In anii cînd regimul de la Vichy a colaborat cu naziştii, au fost deportaţi de pe teritoriul Hexagonului 73 853 de evrei.

Presa franceză face comentarii legate de un mic incident intervenit miercuri 22 ianuarie în momentul cînd Emmanuel Macron se afla la Ierusalim în oraşul vechi şi urma să viziteze biserica Sfînta Ana care este proprietate a statului francez. Agasat de comportamentul unui agent israelian, şeful statului francez l-a aprostrofat în limba engleză şi i-a amintit că atunci cînd intră în biserica Sfînta Ana se află de fapt pe teritoriu francez. Unii comentatori au comparat această "ieşire" neprotocolară a lui Emmanuel Macron cu un incident similar petrecut în 1996 cînd preşedintele de atunci al Franţei, Jacques Chirac, a avut tot la Ierusalim o altercaţie cu agenţi israelieni, ceea ce i-a adus o imensă popularitate printre palestinieni.

Comemorările de la Ierusalim, arată Agenţia France Presse, "sunt organizate de Moshe Kantor, un miliardar israelian de origine rusă, considerat un apropiat al lui Putin, şi se înscriu într-un efort de luptă împotriva antisemitismului, într-un context cînd se multiplică agresiunile şi manifestările de ură împotriva evreilor din Occident". Aceste comemorări, citim în aceeaşi depeşă a Agenţiei Frace Presse, au loc şi în contextul unei dezbateri pe marginea conceptului de antisemitism, "autorităţie israeliene cerînd ca atacurile împotriva Israelului să fie considerate ca o formă de antisemitism".

Dincolo de aceste polemici, participarea internaţională fără precedent la comemorarea de la Ierusalim a Holocaustului are o imensă semnificaţie şi reprezintă un mesaj de speranţă: umanitatea înţelege poate în acest fel să nu-şi piardă memoria şi în consecinţă să nu repete greşelile trecutului.