Franţa confruntată în continuare cu presiunea migratorie

000_rn6y0_0.jpg

Clandestini la Porte de la Chapelle, în nordul Parisului, august 2017.
Clandestini la Porte de la Chapelle, în nordul Parisului, august 2017.
Image source: 
Bertrand GUAY / AFP

Potrivit unor statistici oficiale, Franţa se află în continuare sub presiunea fenomenului migratoriu, iar numărul de cereri de azil este mai mare decît oricînd. În acelaşi timp a crescut numărul de repatrieri.

În 2019 au fost depuse în Franţa 132 614 cereri de azil şi au fost acordate 276 600 de cărţi de sejur. La acest ultim capitol se înregistrează o creştere de 6,8 la sută, precizează Direcţia generală a străinilor din Franţa. Tot anul trecut au fost repatriate 18 906 persoane, faţă de 15 677 în 2018

Cotidianul Le Figaro descifrează semnificaţia acestor cifre şi ajunge la concluzia că presiunea migratorie rămîne o problemă, numărul de clandestini fiind evaluat de unii observatori la jumătate de milion. Franţa atrage deci în continuare mulţi străini iar principalele ţări de provenienţă sunt Afganistan, Guineea, Georgia, Albania şi Bangladeş.

În acest context unii responsabili politici critică din nou mecanismul de acordare a azilului politic în Franţa, considerînd că acesta este o veritabilă maşină de fabricat clandestini, dat fiind că persoanele cărora li se refuză azilul nu pleacă practic niciodată de pe teritoriul Hexagonului.

Anul trecut au primit cetăţenie franceză 76 710 străini, un număr ceva mai mic decît cel din 2018. S-au înmulţit însă cu peste 20 la sută căsătoriile între francezi şi străini, 25 262 în 2019. Există temeri că multe dintre aceste căsătorii sunt de fapt "aranjate".

In Franţa a avut loc, toamna trecută, o dezbatere pe tema imigraţiei, la iniţiativa preşedintelui Emmanuel Macron. Aceste dezbateri duc însă rareori la concluzii clare fiind repede instrumentalizate politic. Imigraţia rămîne un subiect sensibil şi este des pus în ecuaţie cu creşterea influenţei islamului radical în Franţa. De notat şi o altă cifră: anul trecut au fost salvaţi 2560 de migranţi aflaţi în situaţie disperată pe cînd încercau să treacă de pe ţărmul francez spre Marea Britanie.