Comemorarea Shoah, motivul principal al vizitei lui Emmanuel Macron în Israel

antisemitism.jpg

Manifestatie la Paris (februarie 2019) contra actelor antisemite din Franta
Manifestatie la Paris (februarie 2019) contra actelor antisemite din Franta
Image source: 
RFI/Edmond Sadaka

Emmanuel Macron a sosit marţi seara pentru o vizită de 48 de ore în Israel. Preşedintele Franţei va profita de această deplasare pentru a merge şi în Teritoriile palestiniene. Care sunt mizele şi programul exact al acestei vizite-fulger?

Emmanuel Macron este pentru prima oară în Israel şi în Teritoriile palestiniene în calitate de preşedinte al Franţei. Programul său în aceste 48 de ore se aseamănă cu un maraton.

Sosit marţi seara la Ierusalim, Macron îşi începe ziua de miercuri cu o serie de întâlniri politice bilaterale cu toţi responsabilii locali. Cu câteva săptămâni înaintea alegerilor anticipate, liderul de la Paris se va întâlni rând pe rând cu premierul Benianmin Netaniahu, cu preşedintele Reuven Rivlin dar şi cu principalul opozant al lui Netaniahu, Benny Gantz.

Emmanuel Macron va merge apoi la domeniul Saint-Anne unde sunt regrupate toate bunurile aparţinând Franţei din secolul 19 încoace. Urmează un dejun la faţa locului cu comunitatea creştină din Ierusalim. In cursul după-amiezii, şeful statului francez va face un salt la Ramallah, în Cisiordania unde va discuta cu preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas. Nu se va aborda însă deloc, cel puţin oficial, procesul de pace, aflat în punctul mort. Motivul acestei treceri sub tăcere este dublu: pe de o parte, criza politică din Israel nu permite abordarea acestei chestiuni iar apoi, Palatul Elysée insistă pe faptul că nu acesta este obiectul principal al vizitei.

Pentru preşedinţia franceză, motivul acestei deplasări este unic şi anume comemorarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz, ceremonie prevăzută joi. Zi în care Macron va merge mai întâi – şi este o premieră pentru un preşedinte francez – la Memorialul consacrat deportării evreilor din Franţa. De abia după aceea, alături de alţi demnitari străini precum rusul Vladimir Putin şi germanul Franck-Walter Steinmeier, Emmanuel Macron va merge la Memorialul Yad Vashem.

De notat că în cursul zilei de joi, preşedintele Franţei va oferi o recepţie comunităţii franceze din Israel. Ocazie cu care va aborda chestiunea combaterii antisemitismului în Franţa, în contextul multiplicării actelor antisemite în Hexagon. Ca să-şi arate angajamentul guvernului său în acest dosar, Macron va fi însoţit de Christophe Castaner, ministrul francez de interne.

Potrivit unor sondaje de opinie, Emmanuel Macron este foarte contestat, prost văzut în Israel, întrucât o mare parte din populaţie estimează că nu face destule ca să combată antisemitismul. De asemenea, israelienii îi reproşează lui Macron că încearcă să facă pe mediatorul între Donald Trump şi Iran, ţară considerată de Israel drept principalul ei inamic.

 
Comemorarea Shoah, motivul principal al vizitei lui Emmanuel Macron în Israel