Cronica bilingvǎ – La chronique bilingue (176): Feux d’artifices și profunzimea vârstei

w1240-p16x9-2020-01-01t004609z_96702616_rc2n6e95nkgh_rtrmadp_3_new-year-france.jpg

Focuri de artificii de Anul Nou la Paris
Focuri de artificii de Anul Nou la Paris
Image source: 
France 24

Tradiţia focurilor de artificii a devenit planetară pentru anumite momente ale anului, de exemplu de Anul Nou, sau pentru evocarea unor momente istorice (în Franţa sunt organizate în multe oraşe focuri de artificii cu ocazia Zilei Naţionale, pe 14 iulie). Moment de emoţie şi de fascinaţie colectivă, focurile de artificii au însă uneori şi nişte aspecte… artificiale, despre care ne vorbeşte scriitorul Virgil Tănase în cronica bilingvă următoare.

C’était beau ? Nu tot ce ne lasă cu gura căscată e frumos. La Dubai, unde imobilul Burj Khalifa de-o înălțime de peste 800 de metri devenea un brad cu crengi de sclipici,  schimbarea dezordinii în ordine neașteptată, din care se naște frumosul, mi s-a părut mai dibace.  Beau, je disais, cela reste à prouver. Impressionnant, oui, cela ne fait pas de doute ! Quelque milliers de fusées lancées en quelques minutes et qui transforment l’Arc de Triomphe de la place de l’Etoile en un tronc de pommier en fleurs coiffé de o uriașă corolă luminoasă alcătuită din sute de mii de scântei bătute de un vânt care le apleacă înainte de-a le împrăștia și stinge. Urale ! Aplauze furtunoase ca la circ când August prostul se-mpiedică și dă de pământ cu fruntea ! Hăulituri cât un munte, qui pourraient peut-être donner le sentiment de provenir d’une planète habitée par les hommes si elles n’étaient accompagnées par une musique de marteau-pilon jouée par une moissonneuse-batteuse concepută anume ca să treiere recolta lui Surzilă.

Nici n-apucă să se desprimăvăreze și să se scuture de tot floarea de licurici din mărul cu tulpină de piatră a Arcului de Triumf boit cu cifra anului care începe, că-n aceeași clipă cerul se umple de plusieurs soleils de toutes les couleurs, en désagrégation rapide, envoyant vers les quatre coins de l’univers un semis de lucioles qui se dissout dans les profondeurs obscures que ne réussissent pas a transpercer les rayons laser qui balayent la stratosphère. Tiribomba focului de artificii devine repede monotonă, ca tot ce n-are strălucirea artei. Din fericire, sau din prudență, ca publicul să nu se plictisească, acest foc de artificii nu ține decât un sfert de ceas după care cele trei sau patru sute de mii de oameni adunați pe Champs Elysées ca să sărbătorească anul nou 2020 se-ntorc la veselia lor fără îndoială autentică, s’embrassent, font des vœux, donnent aux journalistes de télévision qui les interrogent des réponses convenues : să fie pace în lume, să salvăm planeta, să ne schimbăm felul de-a trăi : selon un sondage apparu dans les médias et qui est peut-être douteux, une majorité de Français déclarent que ce qu’ils voudraient réaliser en 2020 c’est de faire plus de sport

Ca de fiecare dată, conținutul sufletesc al celor care asistă la asemenea focuri de artificii – au propre et au figuréest celui de la fête qui les occasionne. Lorsqu’au troisième samedi de juillet des panaches lumineux de toutes les couleurs couronnent, à Venise, cupola bisericii „del Redentore” ridicată în cinstea Mântuitorului care, în 1576, a izbăvit cetatea dogilor de ciuma qui avait fait en deux ans plus de cinquante mille morts, on sent dans la foule, il me semble, o altfel de înfiorare. Și acolo lumea care se calcă în picioare în partea dinspre canal a Pieții San Marco și pe Riva dei Schiavoni chiuie și aplaudă, se bea și se mănâncă pe țărm și-n bărcile localnicilor qui, pour une meilleure vue, se sont allignées en face de la Giudecca, mais il y a dans la joie une sorte de « memento mori » que je ne ressens pas lorsque sur les Champs Elysées on change d’année comme de chemise cu nădejdea că cea nouă o să fie mai curată, mai scrobită și mai bine călcată deși știm cu toții că numai în basme lucrurile se schimbă când îmbraci cămașa fermecată.

Ne soyez donc pas surpris si, tributaire d’une autre époque et d’une autre mythologie, avec la profondeur de vision que donne l’âge à quiconque a la chance de vieillir, pour moi, le feux d’artifices qui continue à me sembler le plus lourd de sens, le plus loin du simple divertissement visuel est un autre, quelque peu oublié. Focul de artificii care și astăzi îmi dă fiori și-mi umple sufletul de-o semeție tristă este cel care sărbătorea sfârșitul unei convulsii istorice mai mortiferă decât ciuma secolului al XVI-lea, focul de artificii care sărbătorea o victorie atât de scump plătită nu de Occident ci de țările din Estul Europei – rappelons, au passage, que dans cette deuxième guerre la Roumanie a eu deux fois plus de victimes militaires et civiles que la France ou les Etats-Unis –... Focul de artificii care și astăzi îmi dă fiori și-mi umple sufletul de-o semeție tristă când îl revăd la cinema, este cel din 9 mai 1945 din Piața roșie, plătit cu douăzeci și șapte de milioane de vieți.

Ne soyez donc pas surpris si moi je ne me propose pas, en 2020, de faire plus de sport. Et pour cause : sunt dintre cei care ar fi putut să nu se nască pentru că părinții noștri au făcut războiul.