Zboruri civile anulate deasupra Iranului şi a Irakului

Soldati americani în ianuarie 2019.

Mai multe companii aeriene şi-au suspendat zborurile deasupra Iranului şi a Irakului. O decizie ce intervine după ce Iranul a lansat rachete împotriva unor baze americane din Irak. Teheran a răspuns astfel la uciderea generalului Qasem Soleimani la Bagdad de către forţe americane. Iranul ameninţase că va reacţiona.

Mai multe companii aeriene – printre care Air France şi Lufthansa au anunţat că nu vor mai traversa spaţiul aerian iranian şi irakian. Anunţul a venit la doar câteva ore după atacurile conduse de Iran împotriva a două baze din Irak în care se regăseau soldaţi americani.

Agenţia aviaţiei americane a interzis avioanelor civile americane, încă din seara zilei de 7 ianuarie, să traverseze spaţiul aerian din Irak, Iran şi zona Golfului, cu puţin timp înainte de atacul american aşadar.

În jumătate de oră, 22 de rachete sol-sol au fost trase asupra celor două baze din Irak, în care sunt staţionaţi aproximativ 5.200 de soldaţi americani.

Premierul Marii Britanii a cerut Iranului să oprească imediat astfel de intervenţii.

«Planurile de zbor au fost modificate în timp real pentru a asigura cel mai înalt nivel de securitate», a precizat purtătorul de cuvânt al companiei Air France. Iar compania olandeză KLM, parte a aceluiaşi grup a decis să aplice măsuri similare.

«Zborurile spre diversele destinaţii din Asia de sud-est şi Orientul Mijlociu sunt asigurate prin rute alternative», a precizat la rândul său purtătorul de cuvânt al KLM.

În Germania, Lufthansa a anulat zborul său cotidian cu destinaţia Teheran înainte să decidă să nu mai utilizeze spaţiul aerian iranian şi nici pe cel irakian.

Compania naţională poloneză LOT va utiliza noi trasee pentru a evita Iranul pentru zborurile către India, Singapore, Sri Lanka şi Thailanda.

În Orientul Mijlociu, compania Emirates a anulat zborurile cu destinaţia Bagdad, o decizie luată şi de compania low-cost Flydubai care a menţinut însă legăturile cu destinaţiile din sudul Irakului.

Numeroase alte companii din regiune au suspendat zborurile spre Irak imediat după asasinatul generalului Soleimani. O decizie luată şi EgyptAir dar şi de companii asiatice care, şi-au deviat zborurile pentru a evita spaţiul aerian irakian şi iranian.

Si o companie aviatică australiană a decis să tranziteze Asia şi nu Orientul Mijlociu pentru a ajunge la Londra – şi va înregistra o întârziere de 40 de minute odată cu acest nou traseu utilizat.

În Europa, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat tirurile de rachetă iraniene trase contra unor baze din Irak utilizate de americani şi a făcut apel la «reticenţă».

Noile evenimente au stârnit foarte multe reacţii. NATO cere Iranului să se abţină de la noi violenţe. Un responsabil al Alianţei a asigurat că nu s-au înregistrat victime în rândul efectivelor misiunii NATO de susţinere a forţelor irakiene. Iar ca urmare a tensiunilor, NATO a suspendat încă de sâmbătă antrenamentele prevăzute cu armata irakiană. Marţi, organizaţia a anunţat că o parte a parsonalului aflat în Irak va fi evacuat din motive de securitate. Din octombrie 2018, NATO antrena forţele irakiene la cererea Bagdadului pentru a împiedica reîntoarcerea organizaţiei Stat Islamic în regiune.

Iar în această criză între Iran şi Statele Unite, europenii se mobilizează în încercarea de a salva acordul nuclear.  La Bruxelles, reuniunile s-au multiplicat pentru a fi găsită soluţia de salvare a acordului nuclear încheiat în 2015.

La Londra, şeful diplomaţiei, Dominic Raab, a fost unul dintre primii responsabili europeni ce au reacţionat şi a invitat Iranul să « nu mai repete atacurile». Germania a condamnat « agresiunea » iar Ministrul german al Apărării a declarat că “este absolut necesar să nu lăsăm ca această spirală să crească în continuare ».

La Bruxelles s-au întâlnit miniştrii de Externe din Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie pentru a discuta despre conflictul dintre Teheran şi Washington.

Germania a anunţat retragerea unor soldaţi, dintr-un total de 120, şi transferul lor în Iordania şi Kuweit. Franţa a decis să menţină contingentul de 200 de militari prezenţi în Irak. Marea Britanie numără 400 de soldaţi în teren şi a evacuat personalul “neesenţial”.

O reuniune extraordinară, a celor 28 de miniştri de Externe va avea loc vineri, 10 ianuarie.

Pentru Franţa, acordul există în continuare dar nu mai are niciun conţinut în condiţiile în care Iranul a anunţat că nu va mai limita programul său nuclear. Preşedintele Emmanuel Macron a discutat marţi cu omologul iranian, Hassan Rohani cerându-i să evite o agravare a crizei.