Franţa: Pentru prima dată în 200 de ani în catedrala Notre Dame nu se va oficia Liturghia de Crăciun

pentru_prima_data_in_200_de_ani_catedrala_notre_dame_nu_va_oficia_slujba_de_craciun._in_aprilie_2019_ea_a_fost_partial_mistuita_de_flacari_iar_ample_lucrari_au_loc_aici_in_prezent.jpg

Pentru prima data în 200 de ani, Catedrala Notre Dame nu va oficia slujba de Craciun. În aprilie 2019 ea a fost partial mistuita de flacari iar ample lucrari au loc aici în prezent.
Pentru prima data în 200 de ani, Catedrala Notre Dame nu va oficia slujba de Craciun. În aprilie 2019 ea a fost partial mistuita de flacari iar ample lucrari au loc aici în prezent.
Image source: 
Kenzo Tribouillard/ AFP

Evenimentul anului în Franţa a fost unul trist: pe 15 aprilie, catedrala Notre Dame ardea precum o torţă iar o parte a fost distrusă. De atunci, lăcaşul este închis, muncitori lucrează de opt luni la asigurarea securităţii acestui spaţiu şi la prezervarea a ceea ce a mai rămas din acest edificu construit în urmă cu 800 de ani. Iar acum, pentru prima dată în peste 200 de ani, Crăciunul nu va fi celebrat aici – enoriaşii se vor orienta către alte biserici pentru a asista la Liturghia Crăciunului.

Este o premieră în mai exact 216 ani : bătrâna catedrală, în vârstă de 800 de ani, vă rămâne în linişte în noaptea de Crăciun şi în ziua de 25 decembrie. Nu se va celebra Liturghia ce adună, în mod tradiţional, mii de enoriaşi. Si, totodată, nu a fost planificată vreo ceremonie nici în faţa catedralei, spaţiu ce este de altfel blocat de amplul şantier necesar pentru refacerea catedralei afectate de un puternic incendiu izbucnit pe 15 aprilie.

Cei care obişnuiau să frecventeze această catedrală se vor reorienta către alte biserici din Paris, după cum explică acest enoriaş: «Sunt un enoriaş al catedralei Notre Dame. Din cauza incendiului am început să merg la biserica Saint Sulpice dar acum vin la biserica aflată în apropierea Luvrului: Saint-Germain l'Auxerrois. Dar, bineînţeles, nu este aceeaşi ambianţă. Dar, venim în primul rând pentru a ne ruga iar această atmosfertă spirituală o regăsim totuşi şi aici.”

Din aprilie, marile evenimente au fost marcate la biserica Saint Sulpice, loc destul de încăpător pentru a găzdui sute de enoriaşi. După Notre-Dame, biserica Saint Sulpice este cel mai mare lăcaş de cult din Paris.

Atât de mare încât într-o parte din subsolul ei, se află una din bisericile ortodoxe româneşti din Paris.

Cât despre Notre Dame, de pe 16 decembrie, ea găzduieşte, mai multe bucăţi dintr-o macara imensă ce se asamblează în prezent şi care la final va avea o înălţime de 75 de metri. Cu ajutorul ei se vor demonta schelele instalate în jurul catedralei înainte de izbucnirea incnediului.

În incendiu schelele s-au deformat  şi se pot prăbuşi oricând peste pereţii deja fragilizaţi de incendiu. La opt luni de la incendiu, catedrala se află în continuare închisă publicului larg.

Operaţiunea este foarte delicată – schelele ameninţă să se prăbuşească peste clădire astfel că demontarea lor va lua ceva timp. Operaţiunea este prevăzută să începă în luna februarie şi se va întinde pe mai multe lunI.

Din primăvară şi până acum, mai puţin de 400.000 de euro au fost efectiv transferaţi pentru a susţine reconstrucţia Notre Dame, dintr-un miliard de euro promis.