Serghei Lavrov la Washington: încercare de relansare a relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia

reuters-ok-visite-pompeo-russie-lavrov-ok_0.jpg

Mike Pompeo şi Serghei Lavrov în cursul unei precedente întîlniri, la Soci, în mai 2019
Mike Pompeo şi Serghei Lavrov în cursul unei precedente întîlniri, la Soci, în mai 2019
Sursa imaginii: 
Pavel Golovkin/Pool via REUTERS

În timp ce preşedintele rus Vladimir Putin se afla la Paris pentru discuţii în formatul Normandia, ministrul rus de externe Serghei Lavrov se afla în drum spre Washington pentru întîlniri cu responsabilii americani. În Europa şi în Statele Unite observăm o dorinţă de reluare a relaţiilor cu Rusia, deşi paşii în acest sens sunt deocamdată modeşti.

„Acolo unde putem acţiona împreună cu ruşii, avem datoria să o facem pentru binele poporului american” a declarat, în aşteptarea întîlnirii cu omologul său rus, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo. Pe agenda lui Serghei Lavrov figurează pe lîngă discuţiile cu Mike Pompeo, şi o vizită la Casa Albă pentru un tur de orizont al dosarelor internaţionale împreună cu Donald Trump.

Agenţia France Presse arată că Serghei Lavrov va discuta cu gazdele sale despre Siria, Iran, Coreea de Nord, dar şi despre dezarmarea nucleară şi relaţiile dintre intreprinderile americane şi cele ruse. Vizita demnitarului rus intervine într-un moment cînd Donald Trump este confruntat cu o procedură de destituire declanşată de opoziţia democrată. Există bănuieli că preşedintele american ar fi încercat să obţină de la omologul său ucrainean Volodimir Zelenski o anchetă în privinţa activităţilor din Ucraina ale fiului lui Joe Biden, acesta din urmă fiind un potenţial adversar direct al lui Trump la prezidenţialele din noiembrie anul viitor.

În 2017, la precedenta vizită a lui Serghei Lavrov în biroul oval de la Casa Albă, Donald Trump se afla sub presiune din cauza unor pretinse veleităţi de apropiere de liderul de la Kremlin. S-ar putea spune că tot ce vine din regiunea fostei Uniuni Sovietice este nefast pentru locatarul Casei Albe. Si totuşi, dat fiind că în prezent China pare a fi un pericol mai mare pentru americani decît Rusia, Washington-ul încearcă să menţină un dialog necesar.

Rivalitatea economică a Statelor Unite cu China este în prezent flagrantă, cele două ţări fiind de fapt în plin război comercial. Nici Rusia nu este un prieten apropiat, dar cel puţin nu se află într-o dinamică susceptibilă să-i confere statutul de prima putere economică şi tehnologică a lumii, cum este cazul cu China. Pentru americani, probabil, cei care nu vor sau nu sunt capabili să le ia locul pe podiumul tehnologiei, au şanse mai mari de a deveni parteneri importanţi.