Emmanuel Macron îşi „asumă complet” declaraţia privind „moartea cerebrală” a NATO şi pledează pentru „un dialog lucid, robust şi exigent” cu Rusia

20191128_113330.jpg

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, si Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, la Palatul Elysée, 28 noiembrie 2019
Emmanuel Macron, presedintele Frantei, si Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, la Palatul Elysée, 28 noiembrie 2019
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, l-a primit azi la Palatul Elysée pe Jens Stoltenberg, secretarul general NATO. O întâlnire menită „să pregătească summit-ul Alianţei de săptămâna viitoare pentru ca acesta să fie un succes” preciza preşedinţia franceză. Analişii au văzut însă în această întâlnire bilaterală şi o ocazie pentru a aplana divergenţele după recenta declaraţie a lui Emmanuel Macron cu privire la „moartea cerebrală” în care s-ar afla NATO. La sfârşitul întâlnirii Macron-Stoltenberg, cei doi au dat o scurtă conferinţă de presă.

Emmanuel Macron nu regretă nimic, îşi „asumă complet” controversatele declaraţii despre „moartea cerebrală” a NATO. Să-l ascultăm pe preşedintele Franţei cum îşi justifică poziţia, folosind cu această ocazie o expresie anglosaxonă, „wake-up call”, ca să se felicite de „alarma” pe care a tras-o. „M-am uitat la discuţiile pe care le-am purtat în ultimii doi ani în sânul Alianţei şi le-am comparat cu sfidările cu care suntem confruntaţi. Am văzut că există o deconectare flagrantă şi inacceptabilă. La ultimele două summit-uri nu am discutat decât despre felul în care putem uşura sarcina financiară a Statelor unite. Chestiunile pe care le ridic sunt deschise, adică nu au fost încă rezolvate. Pacea în Europa, ce facem după ce a expirat Tratatul forţelor nucleare cu rază intermediară de acţiune, relaţia cu Rusia, problema Turciei, cine este duşmanul nostru – toate aceste subiecte aveau nevoie de un „wake-up call”. Am făcut-o şi mă felicit de acest lucru. Fiecare dintre noi ar trebui acum să se gândească cu prioritate la scopurile şi obiectivele noastre strategice. Imi asum complet faptul că am lăsat deoparte toate ambiguităţile. Tinând cont de sfidările cu care suntem azi confruntaţi, consider că era iresponsbail din partea noastră să vorbim numai despre subiecte financiare şi tehnice.”

Reamintim că această repunere în cauză frontală a Alianţei nord-atlantice fusese denunţată imediat de americani dar şi de germani, britanici şi de statele est-europene. Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, i-a replicat gazdei sale promiţându-i că Alianţa îşi va moderniza doctrina şi modul de funcţionare. Totodată, Stoltenberg a estimat că actualmente „Uniunea europeană nu poate apăra singură Europa, nu poate înlocui Alianţa nord-atlantică. Cele două sunt faţetele unei aceleaşi monezi” mai spunea secretarul general.

La discuţia cu acesta din urmă, Emmanuel Macron a ridicat şi chestiunea strategiei pe care, în opinia sa, NATO nu o are clar definită. „Nato este o alianţă de apărare colectivă dar împotriva cui se apără ea? Cine este duşmanul nostru comun? Este China sau Rusia? Pe ele trebuie Nato să le desemneze drept duşmani? Nu cred. Inamicul nostru comun al tuturor este terorismul care a lovit fiecare dintre ţările noastre. Contra grupurilor teroriste din Sahel se luptă militarii francezi iar angajamentul Franţei în Sahel se face în serviciul colectiv al securităţii noastre. Asta înseamnă să acţionezi în favoarea securităţii aliaţilor tăi.”

Cu Rusia trebuie să avem un dialog lucid, robust şi exigent

Cu liderul de la Paris, Jens Stoltenberg a abordat şi chestiunea spinoasă a relaţiei cu Rusia. Emmanuel Macron a precizat cu această ocazie că nu a acceptat un moratoriu propus de Rusia privind desfăşurarea de rachete nucleare în Europa. Totodată însă, preşedintele Franţei a încurajat NATO să dialogheze, alături de europeni, pe această temă cu Moscova. Capitală cu care Emmanuel Macron pledează să discutăm. „Cu Rusia trebuie să avem un dialog lucid, robust şi exigent. Imi asum dorinta de a reda o dinamică acestui dialog. Am făcut-o de fiecare dată fără naivitate şi complezenţă. Alianţa noastră are o istorie dar şi o geografie. Relaţia cu Rusia trebuie deci gândită şi în funcţie de aceasta pentru că Rusia face parte, geografic, din Europa. Respect profund şi împărtăşesc preocupările şi interesele de securitate ale tuturor partenerilor noştri europeni. Le voi apăra întotdeauna cu prioritate. Suntem şi vom rămâne intransigenţi când suveranitatea noastră sau a parternerilor noştri va fi în pericol. Ne putem însă întreba dacă este în interesul stabilităţii europene să nu abordăm frontal chestiunea conflictelor îngheţate sau să lăsăm situaţia din Ucraina să se împotmolească. Nu cred. Eu cred într-o suveranitate europeană mai puternică şi de aceea cred că trebuie să construim o nouă arhitectură de încredere şi de securitate în Europa, lucru care trece printr-o clarificare a relaţiilor noastre cu Rusia, în condiţiile puse de noi.”

Nu în ultimul rând şi ţinând cont de context – moartea a 13 militari francezi în Mali într-un accident survenit în momentul unei intervenţii contra jihadiştilor – Emmanuel Macron a declarat azi, pe un ton considerat de unii drept ameninţător, ca o punere în gardă, că „Franţa îşi va reexamina modalităţile intervenţiei sale în Sahel”. Si, speră Macron, că aliaţii vor prelua şi ei o parte din sarcini. „In săptămânile următoare am cerut guvernului şi armatelor să analizeze în profunzime modalităţile intervenţiei noastre în Sahel. Toate opţiunile sunt azi deschise. In acest context şi în funcţie de deciziile pe care le va lua Franţa, o implicare mai mare a aliaţilor este, evident, ceva care ar fi foarte benefic” spunea preşedintele Franţei.

In fine, într-o replică acră dar justă la adresa Statelor unite care cer o împărţire mai echitabilă a finanţării NATO, Emmanuel Macron a fost foarte clar. „Avem reguli clare pentru a ne împărţi sarcinile financiare şi Franţa nu va reveni asupra acestor reguli. Dacă unii vor să vadă ce înseamnă cost-sharing, îi invit la ceremoniile de luni de la Paris. Vor vedea costul spunea Emmanuel Macron într-o aluzie directă la recentele victime franceze din Mali cărora le va aduce un omagiu naţional luni, la Invalizi.

O implicare mai mare a aliaţilor din NATO contra teroriştilor din Sahel va fi, cu siguranţă, principalul cal de bătaie al lui Emmanuel Macron la summit-ul Alianţei de la Londra, din 3 şi 4 decembrie.

 
Emmanuel Macron îşi „asumă complet” declaraţia privind „moartea cerebrală” a NATO şi pledează pentru „un dialog lucid, robust şi exigent” cu Rusia