Ladj Ly despre Les Misérables: Nu este un film despre suburbii ci despre mizeria socială

imagine_din_filmul_les_miserables_realizat_de_ladj_ly.jpg

Imagine din filmul Les Misérables realizat de Ladj Ly.
Imagine din filmul Les Misérables realizat de Ladj Ly.
Image source: 
© Wild Bunch

Les Miserables - filmul a fost prezentat la ultimul festival de la Cannes, de unde a plecat cu premiul juriului iar presa franceză deschide ediţiile de astăzi vorbind despre acest film «şoc». Filmul poate fi văzut de astăzi în cinemaurile franceze. Pelicula va purta, de altfel, culorile Franţei în cursa pentru Oscar pentru cel mai bun film străin.

Les Miserables este primul lung metraj realizat de Ladj Ly. A fost filmat în Montfermeil, o suburbie situată în regiunea pariziană.

Ani în şir, Ladj Ly, un locuitor într-unul din cartiere, a filmat aici poliţişti în timpul intervenţiilor lor. La originea scenariului se găseşte un moment real filmat de către Ladj Ly, cu camera proprie, în octombrie 2008. Imaginile le-a postat atunci pe internet. Se putea vedea pe ele poliţişti cum lovesc un tânăr încătuşat. Videoul va reprezenta ulterior o premieră: a fost pentru prima dată când poliţişti au fost condamnaţi în baza unui vídeo. Ladj Ly a devenit atunci vedeta cartierului său. Montfermeil este locul în care televiziunile nu îndrăznesc să intre dar pentru Ladj Ly este casa sa de 38 de ani şi locul în care a învăţat să filmeze.

 

 

Filmul are loc în iulie 2018. Un nou poliţist ajunge la BAC – Brigada Anti-Criminalitate din Clichy Montfermeil iar colegii îl duc într-o vizită prin cartier.

Filmul urmăreşte această brigadă timp de 24 de ore. O singură zi din viaţa unei suburbii franceze. O zi de vară. Un pui de leu a fost furat de la un circ iar spiritele se încing. Pentru a fi evitat scandalul, poliţiştii caută hoţul, un copil. Dar unul dintre poliţişti face o eroare iar în plus este filmat cu o dronă. Totul ia o turnură neaşteptată în acest cartier uşor inflamabil.

Realizatorul Ladj Ly a vrut să traga un semnal de alarmă şi a ales să o facă prin acest film: “de 20 de ani trăim violenţe poliţiste în suburbii. De 20 de ani ne simţim izolaţi. Nu este un film despre suburbii ci un film ce vorbeşte despre mizeria socială. Când spun Les Misérables spun toată lumea – poliţia şi locuitorii din astfel de zone. Si este în interesul tuturor să vorbim despre aceste lucruri".

Este de fapt povestea căutării imposibile a păcii între poliţişti şi tineri ce trăiesc într-un loc violent. Poliţiştii au un umor dubios şi intervin cu metode de cowboy iar discursul lor mai degrabă pune gaz pe foc decât să calmeze spiritele. Este arătată tensiunea extremă în care ajung poliţiştii atunci când ajung în cartiere dubioase şi evocă neîncrederea resimţită de populaţie în forţele de ordine, care, nu vede decât abuzul de forţă şi nu ordinea, imposibil de restabilit în cartiere în care autoritatea statului nu mai există deloc ori prea puţin.

Ceea ce arată Ladj Ly este chiar absenţa dialogului şi violenţa latentă în aceste spaţii abandonate şi în care diverse grupări trăiesc. Excelent scris şi interpretat, evitând clişeele despre ce înseamnă suburbia pariziană, Les Miserables loveşte puternic.

Filmul ajunge în săli într-un moment în care presa franceză vorbeşte des despre violenţe poliţiste iar un grup de hip hop - 13 Block a scos un nou clip, intitulat F**k le 17. Un cuvânt greoi adresat numărului 17. Ïn Franţa, 17 este numărul de urgenţă pentru intervenţia poliţiei. Clipul a reuşit să provoace furia şefului poliţiei franceze. Prima versiune, apărută în primăvară, conţinea cuvinte mult mai dure  la adresa poliţiştilor – “moarte porcilor” iar în filmul Les Miserbales, unul dintre poliţişti este denumit de tinerii din cartier ‘cochon rose”… porcul roz.

 

 

Les Miserbales  seduce deja peste Atlantic şi speră să fie selecţionat pentru Oscarul pentru cel mai bun film străin.