Teatru la Paris: „Making of” în aşteptarea celor „12 tineri furioşi”

20191114_211248.jpg

"Making of" povesteste cum se fabricà piesa "12 jeunes en colère?" în regia lui Andrei Feraru
"Making of" povesteste cum se fabricà piesa "12 jeunes en colère?" în regia lui Andrei Feraru
Image source: 
Vasile Damian

La Paris, în teatrul „De l’Opprimé”, s-a derulat zilele trecute spectacolul-dezbatere „Making of”. Creat de Patricia şi Andrei Feraru, „Making of” prezintă în fapt felul în care se va realiza viitoarea piesă de teatru „12 jeunes en colère?” – „12 tineri furioşi?”. Vasile Damian a asistat la „Making of” şi a stat de vorbă cu arhitectul Andrei Feraru, regizorul acestei noi piese de teatru.

Actorii - toţi tineri entuziaşti şi benevoli, pentru moment - din „Making of” interpretează singuri pe scenă dar vocea arhitectului-regizor se mai face des auzită. După ce a creat acum 5 ani „Remulus”, o piesă inspirată din cazul lui Romulus Mailat, Andrei Feraru revine la pasiunea sa, regia de teatru, cu o nouă creaţie. „12 jeunes en colère?” - „12 tineri furioşi?” – este inspirată de drama judiciară „12 angry men” ecranizată în 1957 de Sidney Lumet după un scenariu de Reginald Rose.

Arhitectul Andrei Feraru pune în scenà "Making of" si "12 jeunes en colère?" - Foto: Dragos Spiteru

După spectacol, l-am întrebat pe Andrei Feraru de ce a vrut să ne arate „dedesubturile” creaţiei sale. „Vroiam să facem un „pitch”, o prezentare a spectacolului. Am ales să arătăm deci câteva scene din spectacol. Totodată am făcut şi o poveste despre cum se fabrică acest tip de spectacol, ce înseamnă multilingvismul, ce înseamnă să scrii la mai multe mâini, ce înseamnă să tratezi un subiect de actualitate. „Making off” are un dublu obiectiv: să prezentăm „12 jeunes en colère?” ca să strângem bani pentru viitoarea piesă care o să fie greu de realizat având în vedere că sunt 9 actori pe scenă plus tehnicianul video, şamd. Pe de altă parte, prezentăm astfel şi un spectacol caraghios într-un teatru.”

„12 tineri furioşi?” pleacă efectiv de la „12 angry men” care schiţează imaginea unei societăţi paricide. Acolo e povestea unui tânăr bănuit că şi-a ucis tatăl. La noi este invers: poliţistul îşi omoară copilul. Mesajul se schimbă deci complet după 60 de ani. Bătrânii îi omoară pe copii, nu le dau loc de muncă, nu le dau bani, etc. Intrebarea care se pune este „Au aceşti 12 tineri ceva în comun? Manifestează în vreun fel? Işi pun întrebări?”

Piesa este scrisă la mai multe mâini şi este jucată în mai multe limbi – franceză, engleză, italiană şi română. L-am rugat pe regizor să ne spună de ce a ales multiligvismul.

4 dintre actorii care joacà în "Making of" si "12 jeunes en colère?" - Foto: Dragos Spiteru

„Noi suntem imigranţi şi trăim în Franţa de zeci de ani. Lucrăm cu oameni foarte diferiţi: italieni, chinezi – eu spre exemplu lucrez în limba engleză cu studenţi chinezi într-o facultate franceză. Trăim în lumea asta, visăm într-o limbă, lucrăm în alta, etc. Intrebarea pe care ne-o punem este dacă „imigraţia ajută? E un handicap sau un plus? E o valoare sau nu?” „Cum trăim între mai multe limbi” este una din temele noastre de predilecţie.”

„In piesă se face şi referire la un subiect de actualitate, „gilets jaunes”, dar noi am început să lucrăm la proiectul acesta înainte să apară vestele galbene. Când au apărut, ne-am zis că realitatea ne-a ajuns din urmă. Nu ne aşteptam să fie atât de amplă şi de violentă mişcarea.”

Spectacolul „Making of” s-a jucat de 4 ori săptămâna trecută la Paris şi urmează în decembrie o unică prezentare la Casa de cultură din Gennevilliers, în periferia capitalei franceze.

Numele scriitorilor care au participat la piesà - Foto: Vasile Damian

Teatru la Paris: „Making of” în aşteptarea celor „12 tineri furioşi”