Ilham Tohti: Beijing nemulţumit de alegerea făcută de PE pentru Premiul Saharov 2019

Fotografia dateaza din iunie 2010 si îl înfatiseaza pe Ilham Tohti - profesor universitar, blogger si membrul comunitatii uigur din China într-o pauza dintre cursurile pe care le sustinea la Universitatea din Beijing

Beijing este nemulţumit de decizia Parlamentului European de a acorda premiul Saharov 2019 unui intelectual chinez – Ilham Tohti. Premiul este acordat anual persoanelor şi organizaţiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Laureatul este încarcerat pe viaţă în China fiind considerat “terorist”.

Ilham Tohti este economist uigur ce luptă pentru drepturile acestei minorități în China. Acuzat de separatism, a fost condamnat la închisoare pe viață în 2014.

Fost profesor de economie la Universitatea din Beijing, Ilham Tohti are 50 de ani şi a fost condamnat la finele unui  proces care a provocat indignarea guvernelor străine şi a organizaţiilor internaţionale de apărare a drepturilor omului.

Parlamentul European a decis să îl recompenseze cu premiul Saharov şi a cerut eliberarea sa imediată.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China a reacţionat afirmând, într-o declaraţie de presă, că « Europa ar trebui să nu intervină în afacerile interne şi în suveranitatea Chinei şi să evite să dea credit unui terorist».

Etnicii uiguri sunt în mare parte musulmani şi constituie principala populaţie din provincia Xinjiang. Potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, un million de uiguri sunt deţinuţi în tabere de reeducare politică în acestă parte a Chinei.

Beijing contestă cifra şi vorbeşte despre «centre de formare profesională înfiinţate cu scopul de a îndepărta populaţia locală de tentaţia extremismului ».

Responsabilul chinez susţine că nu ştie, cu exactitate, ce este premiul Saharov, ce importanţă are şi nici ce valoare. Ceea ce susţine că ştie «este că Ilham Tohti este un criminal condamnat de tribunale din China".

La mijlocul anilor 2000, intelectualul a creat un site de internet unde publica articole privitoare la chestiuni de societate, sesnsibile puterii.

În articolele sale a militat pentru un bilingvism chinezo –uigur, în zona Xinjiang, în care locuiesc câteva milioane de uiguri, a criticat liderii politici şi a vorbit despre dificultăţile uigurilor în a-şi găsi un loc de muncă. 

Justiţia i-a reproşat că a făcut apologia militanţilor uiguri în condiţiile în care în regiune au avut loc unele atentate comise de uiguri.

Ilham Tohti a obţinut, în septembrie, premiul Vaclav Havel decernat de Consiliul Europei.

Parlamentul European şi-a exprimat susţinerea pentru munca depusă de laureat pentru că s-a implicat în ameliorarea relaţiilor dintre uiguri şi populaţia Han ce trăieşte în China.

"Reprezintă o voce moderată, una a reconcilierii, pentru care a fost condamnat pe viaţă la închisoare, într-un proces spectacol", denunţă preşedintele PE, David Sassoli şi a cerut «respectarea drepturilor minorităţilor ce trăiesc în China».

Un eurodeputat britanic, Phil Bennion atenţionează că este posibil ca laureatul nici să nu primească vreodată vestea că eforturile îi sunt recompensate. De când a fost încarcerat el a fost plasat la izolare iar de doi ani autorităţile chineze refuză ca el să beneficieze de vizite. Familia nu l-a mai văzut din 2017.

Ilham Tohti a fost recomandat de aleşi americani la premiul Nobel pentru Pace.

În valoare de 50.000 de euro, premiul Saharov ar trebui înmânat într-o ceremonie ce va avea loc la mijlocul lui decembrie.