Atentatul ratat contra catedralei Notre-Dame: 5 femei judecate la Paris

notre_dame.jpeg

Soldati ai operatiunii Sentinelle în fata catedralei Notre-Dame în august 2017
Soldati ai operatiunii Sentinelle în fata catedralei Notre-Dame în august 2017
Sursa imaginii: 
Geoffroy van der Hasselt/AFP

Cinci femei, presupuse jihadiste, bănuite că ar fi planificat un atentat contra catedralei Notre-Dame din Paris în septembrie 2016, au început să fie judecate luni la Paris. Lipseşte însă de pe banca acuzaţiilor presupusul comanditar al atentatului, probabil mort în Irak în 2017.

In total, pe banca acuzaţiilor, sunt citaţi 8 oameni: 6 tinere femei şi 2 bărbaţi. 5 dintre acuzaţi riscă închisoare pe viaţă, un al 6-lea o pedeapsă de 30 de ani închisoare iar ultimii doi „doar” 5 ani pentru ne-denunţare a unei crime teroriste. Pe banca opusă, trei părţi civile: doi poliţişti luaţi drept ţintă de presupusele autoare ale atentatului ratat şi Asociaţia franceză a victimelor terorismului. 91 de martori sunt chemaţi să depună mărturie până pe 16 octombrie, data când ar trebui să se termine oficial procesul. Un proces ce are loc în faţa unei curţi compuse exclusiv din magistraţi profesionişti. De notat că pentru prima dată într-o astfel de afacere de terorism islamic sunt atâtea femei pe banca acuzaţiilor.

Atentatul ratat a avut loc în ziua de 4 septembrie 2016. Nişte poliţişti în patrulă descoperă în cartierul Saint-Michel, la nici 300 de metri de catedrala Notre-Dame din Paris, o maşină neînmatriculată. Parcată în mijlocul drumului, maşina se va adeveri a fi un potenţial butoi cu pulbere: 6 butelii de gaz de câte 13 kg fiecare, mai multe peturi pline cu motorină şi resturi de ţesut ars se află la bordul misteriosului automobil. Anchetatorii vor găsi şi două urme de ADN, aparţinând unor tinere de 19 şi 29 de ani. Ambele erau cunoscute serviciilor de poliţie din cauza contactelor pe care le întreţineau cu islamişti şi a planurilor pe care le aveau să plece pe frontul din Siria.

Atentatul de la catedrala Notre-Dame a fost ratat dintr-o eroare a celor două tinere: motorina pe care o cumpăraseră ca să dea foc la maşină şi butelii este mai puţin inflamabilă decât benzina.

In contextul în care Franţa era în continuare ţinta islamiştilor – atentatele de la Nisa şi Saint-Etienne-du-Rouvray avuseseră loc cu două luni înainte – anchetatorii progresează repede şi dau de prima suspectă pe 6 septembrie. Două zile mai târziu, în periferia Parisului, a doua suspectă este şi ea interpelată împreună cu alţi doi suspecţi într-un alt proiect de atentat. Toţi reau reuniţi într-un acelaşi apartament.

Dezbaterile vor permite diverselor părţi să afle mai multe detalii despre acest grup terorist decis să comită o serie de atentate pe solul francez. Din păcate, principalul protagonist, presupusul creier al atentatului ratat de la Notre-Dame, cel care a făcut legătura între diversele femei pe care le recrutase, Rachid Kassim, va fi absent de pe banca acuzaţiilor. Potrivit parchetului, omul a plecat cu soţia şi fiica sa în 2015 în zona de conflict siriano-irakiană pentru a se înrola în organizaţia stat islamic. Acum doi ani, în 2017, respectivul ar fi fost ucis de o dronă în regiunea oraşului Mosul din Irak, spun autorităţile americane. Nicio dovadă a morţii sale nu a fost însă prezentată oficial, mai notează acuzaţia. E şi motivul pentru care Rachid Kassim este şi el judecat acum în lipsă.

 
Atentatul ratat contra catedralei Notre-Dame: 5 femei în faţa tribunalului din Paris