Stângistul Jean-Luc Mélenchon, pe banca acuzaţilor

melenchon.jpg

Jean-Luc Mélenchon la universitatea din Mexico pe 9 septembrie 2019.
Jean-Luc Mélenchon la universitatea din Mexico pe 9 septembrie 2019.
Image source: 
REUTERS/Edgard Garrido

Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului stângist Franţa nesupusă, şi alţi 5 apropiaţi ai săi au compărut azi în faţa tribunalului corecţional din Bobigny. Cei 6 sunt acuzaţi de „acte de intimidare la adresa unui magistrat şi a unui reprezentant al autorităţii publice”, de „rebeliune” şi „provocare”. Acuzaţii făcute în urma incidentelor care au avut loc anul trecut în octombrie în timpul unei percheziţii la sediul partidului stângist şi la domiciliul liderului acestuia. Detalii despre acest proces mediatizat care ar urma să dureze două zile.

Climat electric, tensiune mare, la intrarea tribunalului din Bobigny, periferie a Parisului unde a fost delocalizat procesul lui Jean-Luc Mélenchon din motive de imparţialitate. Deputatul francez a venit cu eşarfa tricoloră a aleşilor agăţată la gât, decis să facă din acest proces o arenă politică. In faţa tribunalului zeci de manifestanţi pro-Mélenchon au strigat sloganuri de genul „Rezistenţă” în momentul în care au apărut cei 6 suspecţi.

Acuzat de „acte de intimidare la adresa unui magistrat şi a unui reprezentant al autorităţii publice”, de „rebeliune” şi de „provocare”, Mélenchon şi acoliţii săi riscă 10 ani închisoare, 150.000 de euro amendă şi 5 ani de ineligibilitate.

Reamintim că în 16 octombrie anul trecut, Mélenchon şi mai mulţi apropiaţi ai săi s-au opus cu virulenţă unei percheziţii care avea loc la sediul partidului său din Paris. Parchetul intervenea atunci în cadrul a două anchete: prima se referea la conturile campaniei prezidenţiale din 2017, a doua la condiţiile în care eurodeputatul de atunci Jean-Luc Mélenchon îşi angajase asistenţii de la Bruxelles şi Strasbourg.

Inainte de a percheziţiona sediul Franţei nesupuse, magistraţii au început prin a percheziţiona domiciliul preşedintelui mişcării. Mélenchon, cu un puternic simţ al comunicării, a transmis live pe Facebook această primă percheziţie denunţând în direct „o enormă operaţiune de poliţie politică”. Impreună cu cei apropiaţi, el s-a du sapoi la sediul partidului unde, în faţa camerelor de filmat – presa fusese „invitată” să asiste la eveniment – Mélenchon şi-a îndemnat susţinătorii să „spargă uşa” pentru a intra în localul unde avea loc percheziţia. Confruntarea cu magistraţii şi poliţiştii care blocau intrarea, imortalizată de presa prezentă, a fost violentă şi presărată cu îmbrânceli şi declaraţii teatrale: "La République, c'est moi!", „Eu sunt Republica!” a răstit atunci Mélenchon unui magistrat care-i bloca drumul. Nu e de mirare deci că majoritatea părţilor civile la proces e formată din poliţişti şi magistraţi, 17 la număr.

Cu câteva săptămâni înainte de debutul procesului său, Jean-Luc Mélenchon efectuase un periplu sud-american în cursul căruia l-a viziat în închisoare Lula da Silva. Prilej pentru deputatul francez de a face o paralelă între situaţia sa şi cea a fostului preşedinte brazilian. In acelaşi timp, Mélenchon a început de asemenea să mediatizeze noţiunea de „lawfare”. E vorba de o strategie, o practică de instrumentalizare politică a justiţiei pentru a pune botniţă opoziţiei. „Totul începe prin denunţuri fără dovezi, continuă cu campanii mediatice de denigrare lucru care-i obligă pe acuzaţi la interminabile justificări. In fine, vine puşcăria şi amenzile”. In fapt, „lawfare” închide dezbaterile politice în curţile de justiţie” explică Mélenchon.

Deloc întâmplător, tot acum a apărut în librării un nou volum semnat de Jean-Luc Mélenchon. Volum în care deputatul-acuzat denunţă din nou „un proces politic orchestrat de o putere în plină derivă autoritară”. In opinia lui, această „comedie” este destinată să distrugă orice formă de opoziţie din Franţa – politică dar şi sindicală sau de tipul „vestelor galbene”.

Dacă pe plan mediatic, procesul, ca şi orice intervenţie publică a lui Mélenchon, are succes la public, pe plan electoral, afacerea percheziţiilor a fost una dezastroasă pentru nesupuşii francezi. Partidul lui Mélenchon nu a cules decât 6,3% din voturi la recentele europene după ce tribunul populist de stânga obţinuse peste 19 procente la prezidenţialele din 2017.

Stângistul Jean-Luc Mélenchon, pe banca acuzaţilor