Emmanuel Macron la Roma pentru relansarea cooperării

la_roma_emmanuel_macron_il_intalneste_pe_premierul_giuseppe_conte.jpg

La Roma, Emmanuel Macron îl întâlneste pe premierul Giuseppe Conte.
La Roma, Emmanuel Macron îl întâlneste pe premierul Giuseppe Conte.
Image source: 
YVES HERMAN / AFP

Agenda europeană şi imigraţia sunt doar două dintre subiectele ce vor fi discutate  în cursul serii de preşedintele francez Emmanuel Macron cu omologul italian Sergio Mattarella şi premierul Giuseppe Conte. Seful de la Palatul Elysée încearcă să pună punct tensiunilor din ultimul an.

Preşedintele francez nu petrece decât o seară la Roma, în compania omologului Sergio Mattarella şi pentru o cină de lucru alături de şeful guvernului, Giuseppe Conte, recent reconfirmat în fruntea Executivului în care Mişcarea 5 Stele este asociată de această dată Partidului Democrat, de centru stânga.

Dar, chiar şi foarte scurtă, deplasarea este una foarte importantă: încheierea unui război al cuvintelor între cele două state vecine, tensiuni care au marcat alianţa între liga lui Matteo Salvini şi Mişcarea 5 Stele.

De altfel, Emmanuel Macron a fost ţinta preferată a lui Matteo Salvini, de fiecare dată când subiectul era migraţia.

Dar si liderul Mişcării 5 Stele, Luigi di Maio a provocat o gravă criză diplomatică în februarie când, a decis să întâlnească în Franţa unii reprezentanţi ai mişcării Vestele Galbene. O decizie care a determinat Franţa să ia o măsură istorică: şi-a chemat amabasadorul de la Roma.

Acum, la Roma, Emmanuel Macron nu se întâlneşte cu Luigi di Maio, devenit între timp ministru de Afaceri Externe.

S-a încheiat un capitol dificil iar de acum se reporneşte cu o altă viziune, fără sechelele acestor luni grele, este de părere Giampiero Gramaglia, specialist în chestiuni europene la Institutul pentru Afaceri Internaţionale din Roma. Acesta crede că italienii apreciză faptul că preşedintele Franţei s-a deplasat la Roma pentru a arăta că nu poartă ranchiună.

Imigraţia a fost unul din subiectele de dispută timp de luni bune, astfel că acum este din nou abordat.

Porturile italiene au fost ţinute închise ONG-urilor implicate în salvarea migranţilor din Marea Mediterană, decizia aparţinând fostului ministru de Interne, Matteo Salvini.

Dar, acum, odată cu instalarea noului guvern italian, 82 de migranţi au fost, recent, lăsaţi să debarce pe insula Lampedusa.

De partea sa,  Emmanuel Macron numai ce a cerut parlamentarilor din partidul prezidenţial să de-a dovadă de fermitate în ceea ce priveşte migraţia şi, să evite să devină un « partid burghez » care ignoră opinia clasei populare, sedusă de extrema dreaptă.

Un mesaj care îşi găseşte ecoul în Italia, ţară care s-a izolat pentru a înfrunta criza migratoare. Matteo Salvini a apărat, din poziţia de ministru de Interne, o intransigentă politică anti-migraţie.