Rusia şi India: un nou parteneriat la orizont

f23c192384453dfff218d351e0eee34a5168a3be.jpeg

Vladimir Putin şi Narendra Modi la Vladivostok
Vladimir Putin şi Narendra Modi la Vladivostok
Image source: 
FRANCE 24 / AFP

Rusia şi India se angajează într-un nou parteneriat comercial, urmînd să stimuleze şi investiţiile reciproce. Anunţul intervine în contextul unei noi ediţii a Forumului economic de la Vladisvostok, unde miercuri 4 septembrie preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit cu braţele deschise pe premierul indian Narendra Modi.

În declaraţiile sale, Narendra Modi se referă la “posibilităţile istorice” care se deschid din punct de vedere economic în faţa celor două ţări. Vladimir Putin, mizînd pe intensificarea schimburilor cu India, vrea să le arate însă foştilor săi parteneri occidentali că se poate lipsi de ei.

Este pentru a cincea oară că la Vladivostok ruşii organizează acest Forum economic al Estului, destinat atragerii de parteneri şi de investiţii pentru dezvoltarea Extremului Orient rus.  

Pînă acum schimburile dintre Rusia şi India au fost mai degrabă modeste, doar la nivelul de 11 miliarde de dolari în 2018. Există însă două domenii care ar putea fi valorizare, cel energetic şi cel militar. În perioada sovietică, între Moscova şi New Delhi relaţiile au fost excelente. În ultimii 25 de ani însă această prietenie “tradiţională” a mai avut de suferit, dar ea ar putea fi relansată prin “prietenia” dintre Vladimir Putin şi Narendra Modi. Cei doi lideri se cunosc foarte bine, s-au întîlnit de mai multe ori şi evocă, ambii, încrederea care domneşte între ei.

Rusia speră să poată livra Indiei elicoptere de tip Ka-226T, despre care Agenţia France Presse precizează că sunt dotate cu motoare franceze furnizate de grupul Safran. 60 de exemplare urmează să fie fabricate în Rusia, iar 140 în India de un consorţiu ruso-indian. India este unul dintre cei mai mari achizitori de arme din lume, iar Rusia vrea să-şi menţină statutul de al doilea mare exportator de arme din lume. India face mari eforturi pentru a-şi moderniza armamentul devenit obsolet, mai ales că în regiune tensiunile sunt numeroase, de exemplu pe fondul rivalităţii cu Pakistanul pentru controlul Kaşmirului.

Anul trecut în octombrie India a semnat un contract de peste 5 miliarde de dolari pentru achiziţionarea unor sisteme de apărare antiaeriană ruse. Prin această tranzacţie India riscă să-şi atragă însă sancţiuni economice din partea americanilor. Statele Unite sancţionează în prezent toate statele şi entităţile care cumpără armament de la ruşi, consecinţă a politicii Moscovei în Ucraina şi a tentativei de ingerinţă în alegerile prezidenţiale americane.

După discuţiile lor de la Vladivostok, Vladimir Putin şi Narendra Modi au mai anunţat că îşi vor extinde cooperarea şi în domeniul nuclear precum şi cel energetic. Cele două ţări vor să producă împreună combustibil nuclear, să construiască împreună un avion civil şi să exploateze gazul natural din zona arctică. Crearea unei zone de liber schimb între Rusia şi India este deasemenea în discuţie.

La nivel politic, cei doi demnitari se pronunţă pentru o reformă a Consiulului de securitate ONU, şi pledează pentru multilateralism.