Franţa: Un primar ecologist este chemat în justiţie după ce a interzis utilizarea pesticidelor în comuna sa

caricatura_postata_pe_pagina_de_facebook_a_comunei_langouet_pentru_a_ilustra_diferenta_dintre_un_ales_care_nu_accepta_utilizarea_pesticidelor_si_unul_care_accepta.jpg

Caricatura postata pe pagina de Facebook a comunei Langouët pentru a ilustra diferenta dintre un ales care nu accepta utilizarea pesticidelor si unul care accepta.
Caricatura postata pe pagina de Facebook a comunei Langouët pentru a ilustra diferenta dintre un ales care nu accepta utilizarea pesticidelor si unul care accepta.
Image source: 
pagina Facebook a comunei Langouët

Primarul este din departamentul Ille et Vilaine şi a fost convocat de Tribunalul Administrativ din Rennes după ce a interzis utilizarea pesticidelor în localitatea sa ce numără 600 de locuitori. Primarul ecologist susţine că decizia a fost luată pe fondul unei carenţe a statului în a proteja localnicii.

Povestea a început în luna mai 2019 când a avut loc o manifestaţie mondială împotriva gigantului agrochimic Bayer – Monsanto.

În acelaşi timp, Daniel Cueff, primar al localităţii Langouët, decide să interzică utilizarea pesticidelor la o distanţă mai mică de 150 de metri de orice parcelă cadastrală pe care se află o clădire particulară ori profesională. Coincidenţă ? « Nu, am acţionat din proprie iniţiativă », a explicat edilul şef. "În faţa unei carenţe a statului în a-şi proteja populaţia, îi revine primarului responsabilitatea să o facă”, conchide Daniel Cueff.

Prefectura din regiune consideră decizia ilegală şi l-a invitat pe primar la Tribunalul Administrativ din Rennes. Motivul invocat: primarul nu are competenţa să ia o astfel de decizie rezervată, în mod normal, ministrului Agriculturii.

Tribunalul va decide la începutul săptămânii viitoare cum va răspunde: dacă va anula ordinul semnat de primar şi, eventual, dacă va stabili să îl amendeze pe edilul şef.

Localnicii îşi susţin primarul şi au adoptat tranziţia ecologică de ceva ani. Agricultorii au decis să se convertească la agricultura biologică iar primarul nu se miră de această schimbare de comportament: “lumea este tot mai informată vizavi de problemele pe care le pun pesticidele”, explică el.

În această regiune există organizaţii care oferă un sprijin victimelor pesticidelor. Michel Besnard conduce un astfel de ONG şi salută iniţiativa primarului breton: «în sfârşit un ales are curajul să înfrunte interesele agricole care până acum au reuşit să arate că politicienii nu au limite când vine vorba de utilizarea pesticidelor” şi speră ca şi alţi primari să ia astfel de decizii în localităţile şi oraşele lor.

 Nu toţi locuitorii sunt de acord cu ordinul primarului. Um fermier se plânge că ordinul vizează 70% din terenurile pe care le deţine şi că ar putea pierde 20% din cifra de afaceri.

Preşedintele Federaţiei Exploataţiilor Agricole, Cédric Henry crede că avem de a face cu o utopie: “nu ne putem imagina o agricultură 100% biologică. Cine are mijloacele pentru aşa ceva?" se întreabă el.