Siria şi Irak: jihadştii îşi refac “potenţialul insurecţional”

2019-07-17t103222z_1499254234_rc1ffc6630a0_rtrmadp_3_syria-security-idlib_0.jpg

Bombardamente la Idleb în iulie 2019
Bombardamente la Idleb în iulie 2019
Sursa imaginii: 
White Helmets/social media via REUTERS

Seful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, recunoaşte  că grupurile jihadiste aparţinînd organizaţiei stat islamic sunt mai puternice astăzi decit în urmă cu trei sau patru ani în anumite regiuni din Irak şi Siria. Retragerea trupelor americane din Siria ordonată la sfîrşitul anului trecut de Donald Trump a contribuit la revenirea pe teren a jihadiştilor.

Preşedintele american Donald Trump, căruia îi plac anunţurile cu efect mediatic, declara în martie anul acesta că teritoriile controlate de aşa-zisul califat islamist în Irak şi în Siria erau eliberate sută la sută. El îndemna în acelaşi timp la vigilenţă. Ori, s-ar părea, “vigilenţa” în aceste regiuni nu-şi are sensul decît dacă este susţinută de importante forţe militare.

Experţii afirmă în prezent că grupurile jihadiste s-au format din nou şi că şi-au reconstituit capacităţile insurecţionale în Irak şi Siria. De unde şi concluzia lui Mike Pompeo: situaţia este “complexă”.

O situaţie care creşte în complexitate şi în Siria, unde trupele regimului de la Damasc, sprijinite de Rusia, a înaintat în cîteva sectoare strategice din regiunea Idleb, forţînd retragerea unor forţe jihadiste şi rebele. Unii dintre aceşti rebeli sunt însă sprijiniţi de Turcia, iar un convoi militar turc trims să-i protejeze a fost blocat de aviaţia rusă şi siriană. Turcia a condamnat acest “atac” în virtutea unor înţelegeri semnate cu Rusia, şi avertizează Damascul să “nu se joace cu focul”. Intreaga zonă ar fi trebuit, în mod normal, să fie demilitarizată, dar această înţelegere a rămas literă moartă. Anul trecut, al Soci, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan au semnat un acord de încetare a focului la Idleb, cele două ţări avînd interese divergente în Siria.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a abordat, luni seară, la reşedinţa sa de vară de la Brégançon unde l-a primit pe Vladimir Putin, chestiunea conflictului de la Idleb cerînd respectarea încetării focului. Liderul de la Kremlin a răspuns însă fără menajamente că ţara sa “sprijină eforturile armatei siriene de a elimina ameninţarea teroristă de la Idleb”. Preşedintele sirian Bachar al-Assad vrea, cu orice preţ, să reia sub control întregul teritoriu sirian, chiar dacă în unele regiuni Turcia ar fi preferat crearea unor zone tampon. În prezent regimul de la Damasc, cu ajutorul Rusiei şi al Iranului, a reluat sub ascultare cam 60 la sută din teritoriu.