Kremlin: Rusia este pe cale să câştige cursa înarmării nucleare, înaintea Statelor Unite

baza_militara_din_regiunea_arhanghelsk_rusia_9_septembrie_2011.jpeg

Baza militara din regiunea Arhanghelsk, Rusia, 9 septembrie 2011.
Baza militara din regiunea Arhanghelsk, Rusia, 9 septembrie 2011.
Image source: 
AFP

Anunţul vine la câteva zile de la misterioasa explozie produsă într-o bază de testare a rachetelor, în nordul ţării şi care a provocat un nivel ridicat de radiaţii. Bilanţul real al victimelor ori circumstanţele incidentului produs pe 8 august rămân necunoscute în continuare pe fondul lipsei de transparenţă al autorităţilor. Explozia s-a produs în regiunea Arhanghelsk. Nivelul de radioactivitate înregistrat imediat după explozia produsă într-o bază în care se testau rachete, a depăşit de până la 16 ori nivelul obişnuit înregistrat în această zonă, a anunţat agenţia meteo rusă. Luni, corpurile a cinci ingineri ai agenţiei nucleare ruse, Rosatom, au fost îngropate cu onoruri.

După patru zile de declaraţii deloc clare, autorităţile ruse au recunoscut că accidentul are “un caracter nuclear” dar fără să ofere mai multe explicaţii.

Agenţia nucleară rusă, Rosatom a asigurat, în acest timp, că va continua “până la capat” programul de dezvoltare a noi tipuri de arme.

Mai mulţi experţi citaţi de agenţiile de presă locale au amintit de noile rachete lăudate în ultimele luni de preşedintele Vladimir Putin pe care, le-a catalogat «invincibile» ori « supersonice ».

În 2018, la câteva săptămâni de la prezidenţialele din Rusia, Vladimir Putin a prezentat noile arme, o demonstraţie de forţă făcută pentru ochii străini, mai degrabă decât pentru alegătorul rus.

El asigura atunci că noile arme de înaltă tehnologie întrec orice sistem de apărare din lume.

Acum, odată cu acest incident, un nou detaliu a scăpat autorităţilor: un mic reactor nuclear a fost implicat în explozie, după cum a explicat directorul ştiinţific al centrului nuclear. 

Pe Twitter, preşedintele Donald Trump scria că “Statele Unite cunosc multe din explozia unei rachete defectuoase în Rusia” şi a adăugat că deţine «o tehnologie similară dar mult mai avansată».

Baza unde s-a produs accidentul funcţionează din 1954 şi este specializată în testarea rachetelor pentru armata rusă, în special a celor balistice.

Cei cinci ingineri morţi în explozie au fost înmormântaţi la Sarov, la 400 de km de Moscova, unde se găseşte principalul centru de cercetări nucleare din Rusia. Aici este locul unde au fost concepute primele bombe atomice sovietice.

Sarov este un oraş păzit, închis căci accesul este interzis celor care nu au o autorizaţie pentru a intra în el.

Agenţia nucleară rusă, Rosatom, unde lucrau cei cinci ingineri, se ocupă de construcţia de centrale nucleare, a rachetelor cu propulsie nucleară, tratarea deşeurilor. Rosatom a construit centrale nucleare în Egipt, Turcia, Ungaria şi Finlanda.

Iniţial, autorităţile ruse au dorit să liniştească spiritele anunţând că nicio contaminare radioactivă nu a fost constatată după accident.

Marţi, agenţia meteo rusă a confirmat că nivelul radiaţiilor a fost de 16 ori mai ridicat în cel mai apropiat oraş aflat lângă situl de testări, unde s-a produs explozia. În cele două ore care au urmat accidentului, nivelul a scăzut până la normal, susţin responsabilii agenţiei meteo.

Norvegia a anunţat că urmăreşte nivelul de radiaţii dar nu a detectat nimic anormal.