ONU cere explicaţii Franţei asupra transferului «ilegal» de jihadişti francezi în Irak

tribunalul_din_bagdad_unde_au_fost_condamnati_la_moarte_11_jihadisti_francezi.jpg

Tribunalul din Bagdad unde au fost condamnati la moarte 11 jihadisti francezi.
Tribunalul din Bagdad unde au fost condamnati la moarte 11 jihadisti francezi.
Image source: 
SABAH ARAR / AFP

Raportoarea specială a Naţiunilor Unite pentru execuţii extrajudiciare doreşte să afle condiţiile exacte în care au fost transferaţi jihadişti francezi, membri ai organizaţiei Stat Islamic, din Siria în Irak unde au fost condamnaţi la moarte de justiţia irakiană.

Naţiunile Unite încearcă să afle dacă Franţa a obţinut ori a participat la transferul a 11 jihadişti francezi, între Siria şi Irak, la începutul anului.

Paris a negat că ar fi avut vreun rol, explicând că a existat un acord bilateral între Forţele Democratice Siriene, care controlează nord-estul Siriei, şi Irak – acolo unde jihadiştii au fost condamnaţi la moarte.

“Implicarea Franţei mi se pare credibilă, chiar foarte credibilă dacă sunt luate în calcul toate ducumentele ce s-au strâns deja în acest dosar precum şi declaraţiile făcute familiilor ori avocaţilor de presupuşii jihadişti. Unii susţin că au văzut oficiali francezi în momentul transferului”, a explicat pentru Le Monde Agnès Callamard, raportoarea specială a Naţiunilor Unite pentru execuţii extrajudiciare şi expertă în drepturile omului.

Într-o scrisoare oficială, expertul ONU cere explicaţii de la responsabilii francezi în transferul jihadiştilor  şi oferă 60 de zile guvernului pentru a îi răspunde. Specialista cere Parisului să facă presiune pentru repatrierea lor, necesară pentru un proces echitabil.

Dacă implicarea franceză va fi dovedită, ea va pune Parisul într-o poziţie delicată: un astfel de transfer contravine angajamentelor internaţionale asumate de Franţa, în condiţiile în care Irakul practică pedeapsa cu moartea iar tortura este la ordinea zilei. Si asta pentru că un stat care a abolit pedeapsa cu moartea nu poate transfera o persoană într-o ţară care o aplică în continuare.

Aşadar, transferul de persoane către Irak, pentru a fi anchetate, este ilegal, explică responsabila ONU în scrisoarea sa şi cere guvernului francez să facă lumină în acest caz.

La Bagdad, o sură apropiată de dosar afirmă că cei 11 francezi au fost capturaţi în cadrul unei operaţiuni a forţelor irakiene, în apropiere de Baghouz, în Siria.

Autorităţile franceze au fost informate după transfer, susţine această sursă citată de Le Monde.

Dar, versiunea poate fi contestată. O parte din cei 11 francezi a căzut în mâinile kurzilor sirieni în 2018 şi este deţinută de atunci de aceste forţe, potrivit informaţiilor obţinute de familii.

Un apropiat al forţelor de securitate irakiene, expertul Hicham Al-Hachémi susţine că «cei 11 francezi au fost transferaţi pe 26 ianuarie din Siria la Erbil, Irak iar de aici la Bagdad în prezenţa serviciilor de informaţii americane, franceze şi irakiene”.

Transferul, susţine acesta, s-a făcut în baza unui acord încheiat în 2018 între Paris şi Bagdad ce prevede ca jihadiştii francezi deţinuţi de forţele kurde siriene să fie judecaţi în Irak.

Curtea de Casaţie irakiană trebuie să pronunţe verdicte în apel, după cum a explicat primul-ministru irakian, Adel Abdel-Mehdi, într-o discuţie cu Agenţia France Presse, vineri.

Odată cu îngrijorarea născută vizavi de aceste transferuri, a apărut ideea creării unui tribunal internaţional care ar urma să judece crimele săvârşite de membrii organizaţiei Stat Islamic.

În iunie, un responsabil francez declara că există discuţii între Franţa şi alte state europe pentru crearea unui mecanism judiciar internaţional pentru astfel de cazuri.

Potrivit expertei Naţiunilor Unite, înfiinţarea acestui tribunal pune o serie de probleme căci Irak practică pedeapsa cu moartea. Apoi, ea nu crede că Irak ar accepta un astfel de tribunal fără judecători irakieni şi care să opereze în afara dreptului irakian.

Pentru experta Naţiunilor Unite, Franţa trebuie să îşi asume responsabilităţile pentru ca aceste persoane să beneficieze de justiţie.