Alegeri anticipate: Italia are în faţă un traseu instituţional foarte precis

vice-presedintele_consiliului_de_ministri_si_totodata_ministru_de_interne_matteo_salvini_este_cel_care_a_cerut_alegeri_anticipate.jpg

Vice-presedintele Consiliului de ministri si totodata ministru de Interne, Matteo Salvini este cel care a cerut alegeri anticipate.
Vice-presedintele Consiliului de ministri si totodata ministru de Interne, Matteo Salvini este cel care a cerut alegeri anticipate.
Image source: 
REUTERS/Yara Nardi

Criză politică în Italia deschisă de vice-preşedintele Consiliului de Miniştri, Matteo Salvini. Coaliţia populistă aflată la putere era sub tensiune de la alegerile europene, marcate prin victoria Ligii Nordului care, şi-a dublat practic numărul de alegători comparativ cu legislativele din 2018. Ïn acelaşi timp, Mişcarea 5 Stele şi-a înjumătăţit numărul de votanţi. Creditat în sondaje cu până la 39% din voturi, Matteo Salvini a decis să rupă alianţa cu Luigi di Maio pe motiv că «blochează ţara» din cauza proiectului feroviar ce ar urma să lege Torino de Lyon, susţinut de Uniunea Europeană.

Senatul şi Camera Deputaţilor au deja porţile închise, aleşii sunt în vacanţă.

Pentru a schimba guvernul, preşedinţii celor două camere ar trebui să convoace şefii grupurilor parlamentare pentru a stabili un calendar clar.

O dezbatere în Senat asupra unei moţiuni de neîncredere în guvernul condus de premierul Giuseppe Conte ar putea să se deruleze undeva în jurul datei de 20 august, scrie presa locală.

Liga Nordului a depus deja la Senat o moţiune. Potrivit regulamentului, ea va trebui examinată de luni, într-un termen de zece zile, deci undeva pe 20 august.

Regulamentul spune că acea cameră a parlamentului care şi-a dat votul de încredere pentru numirea unui premier, este cea care va vota prima o eventuală moţiune.  Iar în cazul lui Giuseppe Conte, Senatul şi-a dat primul votul, în urmă cu 14 luni.

Dacă textul va fi adoptat, guvernul va pica. Votul de la Camera Deputaţilor nu este obligatoriu.

Giuseppe Conte va trebui să îşi depună demisia la preşedinţia ţării dar va rămâne în fruntea executivului pentru câteva zile, timp în care se vor derula consultări.

Preşedintele Sergio Mattarella va discuta, timp de aproximativ 3 zile cu şefii celor două camere precum şi cu liderii partidelor politice prezente în Parlament şi se va întâlni şi cu predecesorul său, Giorgio Napolitano pentru consultări.

Dacă va constata, aşa cum este probabil de altfel, că nu există nicio majoritate parlamentară în jurul unui reprezentant politic, Sergio Matarella poate decide să dizolve parlamentul.

Potrivit presei locale, o decizie ar putea fi luată spre 26 august. Iar din acest moment, Constituţia cere organizarea de alegeri într-un termen de maximum 70 de zile.

Două luni, aşadar, pentru pregătirile necesare.

Ce este incert, cine va conduce Italia până la scrutin.