AFP: România exportă animale pe mare în plină caniculă şi sfidează UE

afp_-_romania_exporta_in_plina_canicula_animale_pe_cale_maritima_si_ii_rade_astfel_in_nas_uniunii_europene.jpeg

AFP: România exporta în plina canicula animale pe cale maritima si îi râde astfel în nas Uniunii Europene.
AFP: România exporta în plina canicula animale pe cale maritima si îi râde astfel în nas Uniunii Europene.
Image source: 
AFP

Mii de animale sunt exportate pe cale maritimă, în plină caniculă, relatează France Presse. Bruxelles  a cerut deja un audit asupra acestor practici ale României. Ministrul Agriculturii se apară şi sustine că respectă litera legii dar nimeni nu verifică câte animale chiar ajung vii la destinaţie.

Sub un soare dogoritor, în portul Midia, la Marea Neagră, vaporul Lady Maria este pregătit să îşi primească pasagerii: mii de oi cu destinaţia Libia.

În ciuda atenţionărilor venite de la Bruxelles, România continuă să exporte animale în plină vară, scrie France Presse.

Nava se află sub pavilion tanzanian şi a traversat mări şi oceane timp de mai bine de 50 de ani.

Un responsabil al operatorului portuar local asigură că toate condiţiile la bord sunt similare cu a unui hotel de 5 stele. În realitate, întrebarea care se pune este câte oi vor supravieţui acestei călătorii, atenţionează Gabriel Păun de la asociaţia Animals International.

El denunţă  suferinţa acestor animale îmbarcate la bordul unor “nave ale morţii” şi susţine că există cazuri în care mii de oi au murit de sete ori pur şi simplu s-au copt de vii în timpul transportului.

Riscurile sunt şi mai mari anul acesta când sărbătoarea musulmană Aid el-Kébir – una de sacrificiu al oilor şi deci un moment în care exporturile româneşti de oi ating cel mai important nivel din an, cade în plină lună august.

Comisarul european însărcinat cu sănătatea şi securitatea alimentară a tras şi el un semnal de alarmă: pentru binele animalelor, el a cerut luna trecută Bucureştiului să oprească trimiterea a 70.000 de oi către ţări arabe din Golf, invocând temepraturile extreme exterioare.

De altfel, Bruxelles a cerut un audit asupra acestor practici ale României şi a ameninţat cu declanşarea unei proceduri în cazul în care se va constata o «încălcare sistematică» a legislaţiei europene în domeniu.

Ministrul agriculturii de la Bucureşti susţine că «România respectă litera legii». Controalele româneşti se opresc însă în momentul în care au fost încărcate animalele pe vapoare, în timp ce un regulament european, din 2005, cere urmărirea transportului până la destinaţie.

Dar jocurile economice sunt importante pentru România, unul dintre cele mai sărace statele comunitare, scrie France Presse.

Al treilea crescător de ovine dintre cele 28, după Marea Britanie şi Spania, România figurează printre primii exportatori. În ultimii doi ani, România a exportat 2 milioane de oi către Iordania, Libia şi Liban. Factura se ridică la 430 de milioane de euro în 2017, potrivit datelor Naţiunilor Unite.

Iar piaţa este în plină expansiune: în februarie, Bucureştiul a încheiat un nou acord pentru vânzarea a 200.000 de oi în ţări din Golf dar speră să ajungă să vândă 2 milioane, pe an, doar pe piaţa arabă.

O veste bună pentru crescătorii locali, care, regretă că românii nu sunt mari consumatori de carne de oaie.  În România vindem exclusiv carne de miel ori berbecuţ înainte de Paşti, declară pentru France Presse Florin Dragomir, un crescător din regiunea Sibiu, recunoscută pentru calitatea cărnii şi a lactatelor.

Potrivit lui, preţul este unul modic, undeva la 2 euro pentru un kg de animal viu.   

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine susţine un proiect de lege care prevede sistarea transportului de animale atât timp cât temperaturile depăşesc 30 de grade Celsius dar şi prezenţa obligatorie a unui veterinar la bordul mijlocului de transport, explică preşedinta organizaţiei,  Mary Pană. Ea explică faptul că «se impun schimbări căci animalele suferă iar în cazul unor sancţiuni din partea UE, crescătorii sunt penalizaţi şi nu autorităţile».

Australia a înăsprit legislaţia privind transportul animalelor pe mare după ce în 2017 au fost difuzate imagini înregistrate la bordul unor ambarcaţiuni cu destinaţia Qatar, Kuweit ori Oman dinspre porturile australiene.