SUA: Bayer vizat de 18.000 de proceduri judiciare din cauza glifosatului

in_sua_grupul_german_bayer_este_vizat_de_18.000_de_proceduri_judiciare_din_cauza_glifosatului_-_substanta_activa_intr-un_erbicid_produs_de_filiala_sa_monsanto.jpg

În SUA, grupul german Bayer este vizat de 18.000 de proceduri judiciare din cauza glifosatului - substanta activa într-un erbicid produs de filiala sa, Monsanto.
În SUA, grupul german Bayer este vizat de 18.000 de proceduri judiciare din cauza glifosatului - substanta activa într-un erbicid produs de filiala sa, Monsanto.
Image source: 
REUTERS/Marco Bello

În Statele Unite, compania germană Bayer este  vizată de 18 000 de proceduri judiciare din cauza controversatului erbicid Roundup ce are ca substanţă activă glifosatul. Monsanto, filială a grupului german, a fost deja condamnată la plata unor sume impresionante către persoane bolnave de cancer. Acestea au dezolvat tumori după ce au folosit un timp îndelungat glifosat.

Grupul chimic şi farmaceutic Bayer, din care face parte Monsanto trebuie să înfrunte cele 18.400 de proceduri depuse împotriva ei în Statele Unite din cauza substanţei active glifosat prezente în erbicidul Roundup.

Pänă în aprilie erau deschise 13.400 de proceduri judiciare iar în ultimele trei luni au mai fost depuse încă 5.000 de plângeri în justiţie.

În mai, Monsanto era  condamnat, în primă fază, să achite 2,5 miliarde de dolari către doi americani bolnavi de cancer. Sentinţa a fost dată de un tribunal din California. O amendă record pentru fabricantul Roundup. Justiţia a stabilit că erbicidul societăţii americane, proprietate a gigantului german Bayer, a determinat apariţia cancerului la doi bătrâni ce au folosit mai mult timp produsul.

În august anul trecut, societatea Monsanto era obligată de justiţia americană să achite o amendă de 289 de milioane de dolari unui grădinar ce s-a îmbolnăvit după ce a folosit Roundup iar în martie, un pensionar bolnav obţinea, din acelaşi motiv, în justiţie, 80 de milioane de dolari.

Sumele au fost însă mult reduse după ce Monsanto a făcut apel la deciziile judecătorilor: cea de 289 de milioane de dolari a fost redusă la 78 de milioane de dolari, cea de 80 de milioane de dolari a fost micşorată la 25 de milioane de dolari iar factura de 2,5 de miliarde de dolari a fost diminuată cel mai mult, la 69 de milioane de dolari.

Dar Bayer contestă nu doar aceste decizii ci şi responsabilitatea sa mizând pe faptul că niciun organism din lume nu a dovedit cât de periculos este glifosatul, produs ce se află pe piaţă de la mijlocul anilor ’70.

Gigantul german Bayer a făcut anul trecut cel mai important pariu din istoria sa, cumpărând Monsanto pentru 63 de miliarde de dolari, mizând pe pofta pentru chimie pentru a fi hrănită o planetă tot mai populată şi perturbată de schimbările de climă.

Dar Bayer trebuie să facă faţă reputaţiei controversate a Monsanto, atât în comerţul cu seminţe modificate genetic cât şi în cel cu pesticide, ambele vizate de diferse proceduri judiciare şi dezbateri politice în numeroase state din lume.

Pe fondul unei scăderi spectaculoase pe bursă,  Bayer a anunţat că până în 2021 va desfiinţa 12.000 de posturi, o parte semnificativă din ele fiind în Germania.