Pierre Péan, moartea unui celebru jurnalist de investigaţii

pean.jpg

Jurnalistul de investigatii Pierre Péan (aici în 2009) a murit în vârstà de 81 de ani
Jurnalistul de investigatii Pierre Péan (aici în 2009) a murit în vârstà de 81 de ani
Image source: 
Miguel MEDINA / AFP

A murit în Franţa, la vârsta de 81 de ani, scriitorul şi jurnalistul de investigaţii Pierre Péan. Specialist în dosare africane şi cele privitoare la mass-mediile franceze, Péan s-a concentrat mult şi asupra părţilor din umbră ale personalităţilor politice franceze. Astfel, el a scos la iveală în anii 90 trecutul fostului preşedinte socialist François Mitterrand în perioada ocupaţiei naziste.

Pierre Péan s-a făcut cunoscut marelui public în 1994 când a publicat volumul „O tinereţe franceză: François Mitterrand 1934-1947”. O carte în care anchetatorul publică prima mare mărturie a lui François Mitterrand. Cel care în aceea vreme era încă preşedintele socialist al Franţei, recunoştea pentru prima oară că înainte de a se înrola în Rezistenţa franceză în anii 40, aparţinuse dreptei petainiste, cea condusă de mareşalul Philippe Pétain şi care colaborase cu puterea ocupantă nazistă.

După această lovitură editorială şi mai ales jurnalistică şi în ciuda polemicilor care aveau să-i însoţească fiecare apariţie jurnalistică, Pierre Péan va mai publica numeroase anchete legate de oameni politici: ex-preşedintele conservator Jacques Chirac, fostul responsabil socialist şi co-fondator al asociaţiei Medici fără frontiere Bernard Kouchner şi extremistul de dreapta Jean-Marie Le Pen nu scapă de anchetele lui Péan.

Inainte de a face revelaţiile despre Mitterrand, cel care în vremea aceea colabora cu revistele L’Express şi Le Canard enchâiné „scosese” déjà pe piaţă o mare afacere în 1979: un sumbru scandal din care aveam să aflăm cum preşedintele francez de atunci, centristul Valéry Giscard d’Estaing, primise nişte diamante de la omologul său din republica Centrafricană, împăratul Bokassa. Cu doi ani înaintea prezidenţialelor din 1981 – câştigate de Mitterrand – afacerea îl va destabiliza pe locatarul de la Palatul Elysée.

Pasionat de Africa – îşi începuse dealtfel cariera în cabinete ministeriale din Gabon – Pierre Péan s-a aplecat mult asupra relaţiilor întreţinute de Paris cu fostele sale colonii de pe continentul african şi în particular cu Gabonul. Intr-o celebră carte pe care a consacrat-o apoi genocidului din Ruanda, Péan va face anumite declaraţii polemice despre membrii etniei Tutsie. In aceeaşi carte va ataca şi RFI, criticând modul în care radioul nostru – secţia franceză – a relatat evenimentele.

Dacă jurnaliştii sau specialiştii nu au apreciat întotdeauna metodele lui Péan, acesta avea să aibă un enorm succes de librărie. „Metoda mea este exclusiv fondată pe timp” explica jurnalistul-anchetator în momentul apariţiei unei anchete legate TF1 care avea să pună la grea încercare reputaţia principalului canal de televiziune privat din Franţa. Nici influentul cotidian de seară Le Monde nu a scăpat din atenţia lui Pierre Péan care în 2003 a semnat volumul „Faţa ascunsă a lui Le Monde”.

Scriitor prolific, Pierre Péan, jurnalist de cursă lungă – chiar dacă respingea eticheta de jurnalist de investigaţii care i se atribuise - publica în medie o anchetă la un an dau doi. Ultima sa carte se intitulează „Cum trăiau”, este consacrată genocidului evreilor din Lituania şi a apărut pe piaţă anul trecut la editura Seuil.

 
Pierre Péan, moartea unui celebru jurnalist de investigaţii