Poluare cu plumb: Două şcoli aflate în apropierea catedralei Notre Dame au fost închise

in_sarpanta_si_in_turla_catedralei_se_aflau_sute_de_tone_de_plumb_care_s-au_topit_in_incendiu.jpg

În şarpantă şi în turla catedralei se aflau sute de tone de plumb care s-au topit în incendiu.
În şarpantă şi în turla catedralei se aflau sute de tone de plumb care s-au topit în incendiu.
Image source: 
france24.fr

Două unităţi de învăţământ aflate în apropierea Notre Dame au fost închise din cauza unei concentraţii prea ridicate de plumb. Iar lucrările de la catedrală au fost sistate din acelaşi motiv. Până acum mai multe persoane lucrau aici pentru a degaja şi curăţi locul de ceea ce a mai rămas din acoperişul prăbuşit în urma incendiului din aprilie. Flăcările au distrus bolta şi turla binecunoscutei catedrale. În şarpantă şi în turla catedralei se aflau sute de tone de plumb care s-au topit în incendiu

O grădiniţă şi o şcoală elementară din Paris, situate nu prea departe de Notre Dame au fost închise. Ele primeau, în această perioadă de vară, de vacanţă şcolară practic, 180 de copii. Decizia a fost luată de Primăria Parisului.

În urmă cu o săptămână, primăria anunţa că testele efectuate în unităţile şcolare din acel perímetru nu justificau nicio alertă.

Acum, agenţia regională de sănătate a decis că se impun noi măsuri deoarece a fost constatat un nível superior limitei admise de plumb pe metru pătrat. O contrentaţie mare a fost observată în curtea de recreaţie şi nu pe interiorul şcolii. Curtea va fi spălată cu jeturi puternice de apă iar ulterior vor fi făcute noi teste.

Copiii au fost mutaţi în alte şcoli deschise pe perioada verii.

Între timp, în catedrală încă nu s-a reuşit practic înlăturarea rămăşiţelor din plafonul şi turla prăbuşite în timpul incendiului din aprilie.

Inspecţia Muncii a decis suspendarea lucrărilor de la catedrala Notre Dame, pentru aproximativ o săptămână, deoarece instalaţiile de decontaminare sunt sub-dimensionate. Chiar şi după trei luni  de la incendiu, există zone contaminate cu plumb, în interiorul catedralei, a explicat prefectul  Michel Cadot.   

De la incendiul care a distrus partea superioară a catedralei, mai multe persoane lucrau aici pentru a curăţa spaţiul interior. Lucru deloc uşor ţinând cont că este vorba de un monument vechi de 850 de ani. Muncitorii lucrau în combinezoane speciale şi cu măşti de protecţie.

Până acum, pe şantier nu se aflau prea mulţi muncitori însă odată ce lucrările de restaurare vor fi începute, numărul persoanelor va creşte considerabil.

Santierul este într-o fază de securizare, din cauza riscului, care există în continuare, de prăbuşire a unor porţiuni din catedrală, afectate de incendiu. Acesta a fost motivul pentru care, în noaptea incediului, populaţia de pe insula pe care se află edificiul, a fost evacuată.

Franck Riester este ministrul Culturii : "Ne aflăm în continuare în perioada de securizare a şantierului. Odată ce reuşim să încheiem această etapă, în câteva luni, de abia atunci vom ştii exact care este situaţia sanitară a acestui loc."

Cel care supervizează lucrările de la Notre Dame este Philippe Villeneuve, arhitect şef pentru monumente istorice: "Nu suntem în faza de restaurare ci de securizare a edificului. Încă nu pot să spun în ce stare este catedrala până când voi face o expertiză amănunţită. Iar deocamdată suntem departe de acest lucru. Nu am reuşit să fac acest lucru. Mai avem nevoie încă de timp."

Turiştii nu se pot apropia de catedrală, un gard de protecţie îi ţine la o oarecare distanţă.

O expunere îndelungată la un nivel ridicat de plumb poate declanşa o serie de probleme de sănătate: probleme digestive ori leziuni ale sistemului nervos.