Canicula provoacă un fenomen meteo rarisim în Franţa: „Heat Burst”, o ploaie fără apă!

heat_burst.jpg

Un "Heat Burst" are loc de obicei noaptea si provoaca o crestere bruscà a temperaturilor
Un "Heat Burst" are loc de obicei noaptea si provoaca o crestere bruscà a temperaturilor
Image source: 
AFP/Nicolas Tucat

Canicula continuă să afecteze Franţa dar şi alte ţări din regiune. Astfel, în Olanda s-a bătut recordul de căldură cu 38,8°C; la fel şi în Belgia unde mercurul termometrelor a ajuns până la 38,9°C. Franţa pare totuşi cea mai grav afectată de acest fenomen meteo extrem.

20 de departamente care acoperă nordul Hexagonului până în regiunea pariziană au fost plasate în alertă roşie, gradul maxim de atenţionare la caniculă. In restul Franţei, alte 60 de departamente sunt în alertă portocalie. In majoritatea oraşelor s-au bătut noi recorduri de temperatură: 40°C la Brive, Rennes, Châteauroux şamd. In fapt, singurele părţi ale Franţei ocolite de valul de căldură sunt extremitatea vestică a Bretaniei şi malul mediteranean.

In următoarele ore, mercurul va continua să urce: astfel, joi sunt anunţate la Paris 42°C, un record absolut.

„In faţa acestor temperaturi, nimeni nu este la adăpost avertizează autorităţile de la Paris. Christelle Dubois este secretară de stat, însărcinată cu chestiunile de solidaritate şi sănătate în cadrul „planului caniculă”. Ea spune că o atenţie sporită este acordată persoanelor vulnerabile: bătrânii, oamenii izolaţi, singuri, şi cei du dizabilităţi. Toţi aceştia sunt incitaţi să se anunţe la primării pentru a beneficia de ajutoare şi atenţia cuvenită în astfel de cazuri.

Atenţia sporită acordată anumitor categorii de persoane în Franţa are o explicaţie istorică. In 2003, un val de caniculă intrat în anale, făcuse circa 15.000 de morţi. A fost vorba atunci mai ales de victime în vârstă, vulnerabile sau persoane izolate. De data aceasta, oficialii şi medicii urgentişti se vor liniştitori: doar 3% dintre cei care au trecut pe la urgenţe au avut probleme cu căldura. E adevărat că dacă intensitatea valului de acum este similară cu cea din 2003, acum perioada grea va dura mai puţin – 3 până la 5 zile – contra unei durate de 13 zile înregistrată acum 16 ani.

După vârful care urmează să fie atins joi, specialiştii meteo prezic vineri o scădere „brutală şi rapidă” a temperaturilor.

Fenomen meteo extrem de rar: „Heat Burst”, o furtună fără apă

Locuitorii din departamentele Orne şi Manche n-au visat noaptea trecută. Tunetele pe care le-au auzit chiar au existat, la fel şi trăznetele văzute pe cer în cele două zone dar pe pământ nu a căzut niciun strop de apă. Mai mult de atât, contrar a ceea ce se întâmplă după o furtună normală când aerul se răceşte, de data aceasta temperaturile au crescut brusc. In 25 de minute, la miezul nopţii, termometrele au urcat de la 26°C la 32°C. Fără să ştie, locuitorii au trăit un „Heat Burst”.

Un „Heat Burst” este provocat de evaporarea precipitaţiilor la mare altitudine, când aerul de jos este foarte uscat şi cald. Aerul de sus, mai rece, coboară foarte repede şi se încălzeşte şi el graţie fenomenului zis de „compresie adiabatică”. Odată ajuns la sol, aerul rece, devenit cald, provoacă deci o creştere rapidă şi puternică a temperaturii, până la 10 grade în plus, într-un răstimp extrem de scurt. In plus, apa declanşată în altitudine de furtună s-a evaporat pe drum şi nu mai ajunge niciodată pe pământ.

Fenomenul este cu atât mai surprinzător cu cât el este extrem de rar în Franţa – pot trece ani şi chiar decenii fără „Heat Burst” în Hexagon, notează previzioniştii de la Météo France. Cu toate acestea, un fenomen de „Heat Burst” a avut loc în 2015 în zona oraşului Troyes când temperatura a urcat atunci de la 24°C la 33°C între orele 12 şi unu noaptea.

Evident că acest fenomen meteo nu are niciun impact asupra sănătăţii; el nu face decât să fie şi mai greu de suportat respectiva noapte.

Canicula provoacă un fenomen meteo rarisim în Franţa: „Heat Burst”, o ploaie fără apă!