Paris: Posibilă poluare cu plumb în jurul Catedralei Notre Dame

400_de_tone_de_plumb_s-au_topit_in_incendiul_din_15_aprilie_2019_produs_la_catedrala_notre_dame_din_paris.jpg

400 de tone de plumb s-au topit în incendiul din 15 aprilie 2019 produs la catedrala Notre Dame din Paris.
400 de tone de plumb s-au topit în incendiul din 15 aprilie 2019 produs la catedrala Notre Dame din Paris.
Image source: 
france24.fr

De teama unei contaminări cu plumb, şcolile din jurul catedralei Notre Dame din Paris vor fi  depoluate de două ori până la începerea noului an de învăţământ. Măsura a fost decisă de Primăria Parisului şi este una de precauţie pentru a fi evitat riscul unei poluări cu plumb rezultat în urma puternicului incendiu produs la mijlocul lui aprilie şi care a afectat celebrul edificiu. Agenţia Regională de Sănătate Ile-de-France confirma că a înregistrat valori ridicate de plumb după incendiul care a distrus acoperişul catedralei.

Incendiul izbucnit în catedrala gotică veche de 850 de ani, pe 15 aprilie, a provocat topirea a sute de tone de plumb care se găseau în şarpanta acoperişului şi a turlei. Aproximativ  400 de tone de plumb acopereau catedrala Notre Dame, scriu ziarele franceze. Plumbul transformat în praf se află în special pe catedrală, susţin experţii.

Autorităţile vor să se asigure că riscul de contaminare este unul minim, a explicat Arnaud Gauthier, responsabil cu chestiuni de sănătate publică în cadrul Primăriei din Paris.  Acesta a explicat că toate unităţile de învăţământ aflate în jurul catedralei Notre Dame vor fi spălate în profunzime, de două ori, până la 1 septembrie.

Primele teste indică faptul că nu există probleme, susţine responsabilul primăriei capitalei.

Precizarea vine după ce siteul de informaţii Mediapart a scris că au fost constatate “concentraţii cu plumb pe alocuri şi de 10 ori peste punctul de alertă , în şcoli aflate în vecinătatea catedralei”.  

 

Potrivit anchetei Mediapart, expertiza efectuată la începutul lunii mai, în interiorul şi în jurul catedralei, a indicat o concentraţie ce depăşea, pe alocuri, şi de 700 de ori limita admisă.

Agenţia Regională de Sănătate Ile-de-France a anunţat recent că a înregistrat valori ridicate de plumb, dar fără să ofere cifre exacte.

Un nivel ridicat este periculos pentru persoanele ce locuiesc în apropierea catedralei, la fel de bine turiştilor dar şi lucrătorilor aflaţi pe acest şantier. La trei luni de la producerea incendiului, muncitori încercă încă să degajeze catedrala de resturi de plafon aşa cum se poate vedea pe imagini înregistrate de Reuters în acestă săptămână, în interiorul edificiului.

Din 16 aprilie, accesul turiştilor în catedrală este interzis.

Imediat după incendiu, riveranii au fost rugaţi să îşi spele bine casele pentru a îndepărta praful ce poate conţine plumb.  Agenţia Regională de Sănătate susţine că a verificat mai multe apartamente dar fără să fie înregistrat un nível superior de plumb, unul de alertă.

Toate obiectele ce ies din catedrală sunt şi ele supuse unui tratament special. Imediat după incendiu, sute de obiecte de artă au fost scoase din catedrală şi depozitate în seiful muzeului Louvre.

Acum, chiar în faţa catedralei se află sediul central al poliţiei capitalei, locul unde îşi desfăşoară activitatea mii de poliţişti. Toate zonele trebuiesc aşadar depoluate.

O expunere la un nivel prea ridicat de plumb poate determina tulburări digestive, o perturbare a funcţionării rinichilor, leziuni ale sistemului nervos ori anomalii reproductive.