Nomura: Băncile centrale ar putea fi principalele victime ale proiectului Libra

facebook_sustine_ca_doreste_sa_raspunda_tuturor_preocuparilor_bancilor_centrale_si_responsabililor_financiari_inainte_sa_lanseze_libra.jpg

Facebook sustine ca doreste sa raspunda tuturor preocuparilor bancilor centrale si responsabililor financiari înainte sa lanseze Libra.
Facebook sustine ca doreste sa raspunda tuturor preocuparilor bancilor centrale si responsabililor financiari înainte sa lanseze Libra.
Image source: 
AFP/Archives

Miniştrii de Finanţe din G7 s-au reunit în apropiere de Paris pentru a discuta, printre altele, despre viitoarea monedă Facebook, Libra.

Folosirea generalizată a monedei dorite de Facebook, Libra, ar limita masa monetară aflată în circulaţie, sunt de părere analiştii Nomura. Facebook numără 2,7 miliarde de utilizatori adică 37% din populaţia mondială. Studiul Nomura este publicat în aceeaşi zi în care miniştrii de Finanţe din G7 s-au reunit în apropiere de Paris pentru a discuta, printre altele, despre viitoarea monedă Facebook, Libra.

"Facebook nu poate da viaţă monedei Libra în condiţiile actuale", a atenţionat ministrul francez al Economiei, Bruno le Maire, în deschiderea G7 de Finanţe.

De la mijlocul lui iunie, din momentul în care a fost făcut anunţul privind viitoarea monedă, şefii băncilor centrale şi de guverne şi-au exprimat rezervele invocând riscul în materie de luptă contra spălării banilor, de protecţie a datelor personale ori de securitate a tranzacţiilor.

Responsabilii politici observă în acelaşi timp cum giganţii internetului dispun de un capital uneori apropiat PIB-ului înregistrat de unele ţări.

Ministrul francez al economiei susţine că în prezent moneda Facebook nu îndeplineşte condiţiile pentru ca ea să existe. Dar despre ce condiţii mai exact este vorba... a fost subiectul reuniunii G7 din apropiere de Paris. «Acest instrument de schimb nu poate dispune de aceleaşi calităţi precum o monedă suverană», este de părere responsabilul francez.

Guvernatorul Băncii Japoniei a estimat că acest grup de lucru ar trebui să se extindă şi la alte state din afara G7 datorită impactului potenţial al Libra la scară mondială, dacă este să luăm în calcul faptul că Facebook numără miliarde de utilizatori în lume.

Un alt subiect de discuţie a fost de altfel şi impozitarea giganţilor internetului, pentru a combate evaziunea fiscală. De altfel, taxarea acestor companii este la originea tensiunilor existente între Washington şi Paris în aceste zile, din cauza taxei franceze GAFA. De o săptămână, Franţa a decis definitv să taxeze societăţile de internet cu 3% din cifra lor de afaceri realizată în Hexagon.

Franţa speră să fie găsit un acord de principiu în aceste două zile de G7. Ministrul francez al Economiei, Bruno le Maire: "Avem un aliat care este Marea Britanie ce încearcă în acest moment să implementeze un dispozitiv similar. Am lucrat deja destul de mult cu Germania. Am acceptat să lucrăm şi în ceea ce priveşte propunerea americană care extinde impozitul la toate companiile ce au o activitate importantă în domeniul internetului. Dacă nu găsim un acord de principiu în cadrul G7 va fi şi mai greu de găsit un punct comun în cadrul celor 129 de state membre ale Organizaţiei pentru Coorperare Economică."

Această întâlnire G7 intervine la o săptămână după ce Statele Unite au declanşat o anchetă pentru a stabili dacă taxa franceză asupra societăţilor de internet este «discriminatorie ori dacă restrânge comerţul cu Statele Unite »

Taxa franceză vizează aproximativ 30 de grupuri printre care se află şi Airbnb, Instagram ori compania franceză Criteo – specializată în publicitatea pe internet, pe cele GAFA - Google, Apple, Facebook, Amazon.

Taxa ar urma să aducă 400 de milioane de euro în acest prim an iar din 2020 impozitul ar urma să aducă Franţei 650 de milioane de euro.